ua en ru

Протести у Вірменії: що відбувається в країні

Протести у Вірменії: що відбувається в країні Фото: Протести у Вірменії (izvestia_twitter)

Саргсян заявив про те, що йде у відставку

Протести в Вірменії почалися 13 квітня. Масові акції були організовані опозицією проти висування на посаду прем'єр-міністра Сержа Саргсяна. Останні новини і подробиці того, що відбувається у Вірменії – в матеріалі РБК Україна.

23 квітня

Армен Саркісян прийняв відставку прем'єра

Президент Вірменії Армен Саркісян прийняв відставку прем'єр-міністра Сержа Саргсяна. Лідер протестуючих Нікол Пашіян заявив, що опозиція має намір домагатися позачергових парламентських виборів.

Саргсян подав у відставку

Прем'єр-міністр Вірменії Серж Саргсян заявив про те, що йде у відставку. Він зазначив, що був неправий, що ситуація, яка створилася в країні, має кілька рішень, але він не піде ні на одне з них.

З СІЗО звільнені лідери акцій протесту

Сьогодні з СІЗО звільнили опозиціонерів – лідерів акцій протесту в Єревані Нікол Пашинян, а також Сасун Мікаелян і Арарат Мірзоян. Так, Пашинян анонсував, що розповість про результати переговорів з віце-прем'єром країни сьогодні в ході мітингу.

"Відбулася зміна влади, влада перейшла до народу", - так він прокоментував своє звільнення з СІЗО.

41 чоловік затриманий в ході акцій протесту

Під час протестів у Вірменії сьогодні затриманий 41 людина. Повідомляється, що їх звинувачують у проведенні незаконних масових акцій і в застосуванні насильства проти влади. Зазначимо також, що сьогодні до протестуючих приєдналися студенти.


22 квітня

Як відповідь на масштабні акції протесту у Вірменії, влада країни застосували силовий механізм. До вечора неділі, 22 квітня, в різних відділеннях поліції в Єревані в цілому знаходилися 277 затриманих.

Крім протестувальників були затримані лідер опозиції Нікол Пашинян, і депутати національних Зборів - Сасун Мікаелян і Арарат Мірзоян.

Протести у Вірменії: що відбувається в країні

Фото: Зіткнення силовиків і страйкуючих в Єревані (facebook.com/iazar)

В ЄС висловили занепокоєння у зв'язку з ситуацією у Вірменії

В Європейському союзі занепокоєні напруженою ситуацією у Вірменії. Там зазначили, що влада повинна дотримуватися міжнародне законодавство, а також закликали відпустити всіх затриманих під час акцій протесту.

21 квітня

Саргсян назвав умови, за яких піде у відставку

Серж Саргсян, проти прем'єрства якого організовані акції протесту, заявив, що піде у відставку після того, як буде впевнений у безпеці Вірменії, а тккже після того, як будуть врегульовані проблеми Карабаху.

У той же час, Нікол Пашинян відхилив пропозицію Саргсяна з проведення діалогу. Лідер опозиції заявив про те, що готовий обговорювати тільки його відставку з посади прем'єра.

Протести у Вірменії: що відбувається в країні

Фото: Лідер опозиції Вірменії - Нікол Пашинян (facebook.com/caucasian.knot)

18 квітня

Чому у Вірменії почалися акції протесту

Опозиція Вірменії початку акції протесту в столиці країни Єревані після того, як колишній президент Серг Саргсян заявив про намір зайняти пост прем'єр-міністра. Справа в тому, що в 2015 році у Вірменії була проведена конституційна реформа і країна стала парламентською республікою. Відповідно, прем'єр-міністр стає фактично главою держави, а також верховним головнокомандувачем. Деякі критики цієї реформи припускали, що таким чином Саргсян спробує затриматися при владі.

Протести у Вірменії: що відбувається в країні

Фото: Серж Саргсян - екс-президент і прем'єр-міністр Вірменії з 17 квітня 2018 року (president.am)

А в 2018 році країна розпочала перехід до нової форми правління. І, як і прогнозували критики реформи, екс-президент вирішив висунути свою кандидатуру на пост прем'єра.