ua en ru

Прокурор вимагає судової заборони на діяльність Chevron і Transocean в Бразилії

Бразильський прокурор вимагає судової заборони на діяльність американської нафтовидобувної компанії Chevron і оператора свердловини Transocean в Бразилії. Це стало новою ініціативою бразильських властей в процесі проти двох іноземних компаній, які звинувачуються в розливі нафти в листопаді 2011 р. Сума цивільного позову становить 10,9 млрд дол.

Прокурор вимагає від федерального суду в Рі-де-Жанейро заборонити Chaevron і Transocean займатися видобутком і транспортуванням нафти. Крім того, він вимагає зобов'язати компанії негайно приступити до очищення нафтової плями, що утворилася в листопаді 2011 р. і остаточно запечатати проблемну свердловину.

У прокурорському запиті вказуються суми штрафів - 275 млн дол. за кожен день порушення заборони на видобуток і транспортування нафти і 275 млн дол. за кожен день відстрочки очищення навколишнього середовища.

Попереднє вимога прокуратури, аналогічне цього, було відхилено судом 24 лютого ц.р.

Представники Chevron раніше заявляли, що призупинили витік на родовищі Фраде (Frade) за чотири дні і ліквідували заподіяну шкоду.

Якщо суд погодиться з доводами прокурорів, Chevron втратить права на родовище Фраде, в яке вклав близько 2 млрд дол.

18 березня бразильська влада заборонила покидати країну 17 менеджерам нафтовидобувної компанії Chevron і підрядника Transocean, яких підозрюють в нанесенні шкоди навколишньому середовищу. Серед менеджерів, яким заборонений виїзд з Бразилії, 5 громадян США, 5 бразильців, 3 австралійця, 2 француза, канадець і британець.

Нагадаємо, що в результаті витоку нафти в листопаді 2011р. в океан потрапило 3 тис. барелів сирої нафти, що менше 0,1% в порівнянні з катастрофою в Мексиканській затоці в 2010р., коли в океан потрапило 4,9 млн барелів сирої нафти.