ua en ru

Прокуратура України за 8,5 міс. 2011 р. в результаті перевірок стягнення і відшкодування ПДВ порушила 147 кримінальних справ зі збитками на 138 млн грн

Органи прокураури України протягом січня-серпня та першої половини вересня 2011 року по результатам перевірок з питань дотримання вимог чинного законодавства при адмініструванні та відшкодуванні ПДВ порушила 147 кримінальних справ зі збитками на 138 млн грн, повідомляє прес-служба ГПУ.

Поточного року сума, на яку задоволено позови прокурорів з питань стягнення та відшкодування ПДВ, становить 169 млн грн. З урахуванням добровільного відшкодування реально стягнуто до бюджету 104 млн грн податкового боргу. У провадженні судових інстанцій перебуває 405 справ за позовами прокурорів з цих питань на суму 115 млн грн.
Протягом вказаного періоду до суду з обвинувальним висновком направлено 86 кримінальних справ зі збитками 88,4 млн грн. У ході досудового слідства відшкодовано 11,5 млн грн, ще на 10,7 млн грн. накладено арешт на майно обвинувачених.

Органами прокуратури України проводяться перевірки додержання вимог законодавства з питань адміністрування та відшкодування податку на додану вартість. Установлено, що службовими особами органів державної податкової служби не вживаються достатні заходи для погашення податкової заборгованості платників податків.
Так, посадовці ДПІ в Орджонікідзевському районі м. Харкова всупереч вимогам ст. 10 закону України "Про державну податкову службу в Україні", ст. 14 закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" не забезпечили своєчасного подання до господарського суду Харківської області кредиторських вимог до боржника - одного з підприємств. Унаслідок цього інтересам держави завдано шкоду на суму 13 млн грн, у тому числі з ПДВ на суму 2,7 млн грн. За вказаним фактом прокуратурою Орджонікідзевського району м.Харкова у серпні поточного року порушено кримінальну справу за ч.2 ст.367 КК України. Досудове слідство у справі триває.
Посадовими особами Мукачівської ОДПІ (Закарпатська область) проведено опис активів 8 підприємств-боржників на суму 3,6 млн грн, однак з початку року майно не реалізовано на жодну гривню. Недостатньо ефективною є також робота інспекції з ужиття заходів, передбачених ст. 96 Податкового кодексу України, щодо погашення податкового боргу державних та комунальних підприємств. За результатами перевірки прокурором міста внесено подання, яке перебуває на розгляді.
На подібні випадки шляхом внесення приписів та подань реагували прокурори Івано-Франківської, Кіровоградської та Львівської областей.