ua en ru

Прокуратура припинила спробу незаконної забудови в Ірпені наближеними до мера особами

Прокуратура припинила спробу незаконної забудови в Ірпені наближеними до мера особами Фото: прокуратура Київської області (google.com.ua maps)

За даними ЗМІ, Ірпінській міській раді заборонено зводити багатоповерхові будівлі на зазначеній території

Органи прокуратури Київської області припинили чергову спробу незаконної забудови заплавних земель річки Ірпінь особами, наближеними до мера Володимира Карплюка. Про це пишуть "Українські новини" з посиланням на дані прокуратури Київської області.

За даними видання, за каденції мера Володимира Карплюка, що став відомим в 2015 році після декларації своїх 67 квартир, в Ірпені (Київська область) почалася стрімка хаотична забудова зеленої зони. Відзначається, що інфраструктура Ірпеня страждає від нестачі шкіл, дитсадків, відсутності "швидкої допомоги" і власної лікарні, тоді як кількість жителів тільки за останні 3 роки збільшилася з 43 тис. до 85 тис. чоловік і продовжує неухильно рости.

Повідомляється, що 30 січня накладено арешт на майно і накладено заборону на відчуження, розпорядження і користування земельною ділянкою площею понад 15 га, розташованих за межами населеного пункту в так званій заплаві річки Ірпінь.

За інформацією ЗМІ, Ірпінській міській раді заборонено зводити багатоповерхові будівлі на зазначеній території. Слідчим суддею Ірпінського міського суду Київської області задоволено клопотання прокурора у кримінальному провадженні про арешт майна та накладено заборону на відчуження, розпорядження і користування зазначеними ділянками.

Відзначається, що протягом діяльності Карплюка на посаді міського голови питання забудови заплавних земель р. Ірпінь вийшло за рамки локального, оскільки, на думку фахівців, забудова може призвести до екологічної катастрофи, яка торкнеться не тільки жителів міста Ірпеня, але і жителів столиці.

Як відомо, 17 січня обласною прокуратурою були проведені обшуки в приміщенні Ірпінської міськради, пов'язані з незаконним виділенням під забудову 15 га земель сільськогосподарського призначення в заплаві річки Ірпінь 5 рішеннями, по 3 га кожен. Ринкова вартість цієї земельної ділянки, за даними видання, складає понад 5 млн доларів.

Крім того, зазначається, що це вже не перша спроба ірпінського мера незаконним способом заволодіти земельною ділянкою. Так, 24 січня Київським окружним адміністративним судом прийнято рішення про повернення у державну власність 15 га лісу, незаконно виділених за поданням ірпінського міського голови під багатоповерхову забудову в заплаві р. Ірпінь.

За інформацією "Українських новин", в даний момент Володимир Карплюк - фігурант понад 10 кримінальних проваджень, отримав 2 підозри, підозрюється в низці тяжких та особливо тяжких злочинів, в тому числі створення злочинної організації, розкрадання бюджетних коштів в складі злочинної організації, підробка документів, заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене в особливо великому розмірі у складі злочинної організації.

Каплюку може загрожувати позбавлення волі строком на 12 років.