ua en ru

Прокуратура призначила експертизи вилучених при обшуку "Борисполя" доказів

Прокуратура призначила експертизи вилучених при обшуку "Борисполя" доказів Фото: посадових осіб "Борисполя" та Державіаслужби підозрюють в розтраті держкоштів

В ході обшуків вилучено документацію, комп'ютерну техніку та інші речові докази

Прокуратура Києва призначила комплекс судових експертиз речових доказів, вилучених під час обшуків в аеропорту "Бориспіль" та Державіаслужби України. Про це йдеться у повідомленні прокуратури Києва.

Повідомляється, що прокуратура продовжує вести досудове розслідування проти службових осіб аеропорту "Бориспіль", Державіаслужби та ТОВ "Проектно-технічний центр", підозрюваних у розтраті бюджетних коштів при закупівлі детекторів вибухових речовин.


Також повідомляється, що в ході обшуків вилучено повний комплект тендерної, сертифікаційної і митної документації по закупівлі та ввезенню в Україну зазначених приладів, посадові інструкції відповідальних осіб, бухгалтерські документи, комп'ютерну техніку, флеш-носії інформації та чорнові записи. Також вилучено один з детекторів вибухових речовин.

"В офісі фірми-постачальника крім фінансово-господарської документації вилучені голографічні наклейки-маркування для детекторів вибухових речовин, аналогічні тим, які містяться у приладах, закуплених "Борисполем" і які повинні наноситися виключно виробником, картки офшорних банків, а також чорнові записи та схеми", - йдеться в повідомленні

Прокуратура призначила комплекс судових експертиз відносно вилучених речових доказів і документів, які мають значення для кваліфікації дій кожного з учасників злочинної схеми розкрадання бюджетних коштів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що правоохоронці провели обшуки в приміщеннях аеропорту "Бориспіль".

Аеропорт "Бориспіль" у грудні 2015 року провів тендер на закупівлю детекторів вибухових речовин на загальну суму 4,3 млн гривень. Згідно з документами, наданими переможцем тендеру - ТОВ "Проектно-технічний центр", детектори виготовлені чеською компанією. Однак, як з'ясувалося в ході слідства, вартість кожного з детекторів завищена більше ніж у 4 рази, а їхнім виробником є російська фірма.

Зазначимо, керівництво "Борисполя" закликає правоохоронців прискорити слідчі дії і повернути вилучене обладнання. Також повідомляється, що за порушення відповідальні контрагенти, які були проінформовані про обмеження РНБО на російські товари.

Крім того, керівництво "Борисполя" заявляє про готовність розібратися в ситуації з закупівлями детекторів спільно з правоохоронцями.

Також повідомляється, що рішення про необхідність придбання детекторів вибухових речовин було прийнято ще в 2012 році, однак першу закупівлю провели тільки в 2015 році. В тендері з вибору постачальника взяло участь дві компанії, представники виробників Європи та Америки - єдині в Україні, які пропонують продаж таких детекторів обраної технології. Переможцем тендеру стала українська компанія ТОВ "Проектно-технічний центр", яка надала сертифікат відповідності, виданий Державіаслужбою Inward detection technologies (Чехія), продукт якої придбав "Бориспіль".