ua en ru

Прокуратура Донецької області вимагає скасувати рішення щодо статусу російської мови

Прокуратура Донецької області вимагає скасувати рішення щодо статусу російської мови Фото: прокуратура Донецької області (УНІАН)

Позови спрямовано до суду

Прокуратура Донецької області вимагає скасувати рішення Донецької обласної ради часів екс-президента Віктора Януковича, яким російську мову на території області було визнано регіональною. Про це йдеться у повідомленні прес-служби прокуратури Донецької області.

Так, рішенням Донецької обласної ради від у 2012 році визнано на території області поряд з українською мовою, як державною, російську мову, як регіональну.

Однак, Конституційний суд України у 2018 році визнав рішення таким, що не відповідає Конституції України.

Зазначено, що Донецькою обласною радою не вжито жодних заходів щодо скасування прийнятого нею рішення.

На усунення виявлених порушень прокуратурою Донецької області до Донецького окружного адміністративного суду пред’явлено позов в інтересах держави про визнання протиправним та не чинним вказане рішення.

Також, з метою скасування незаконних рішень територіальних рад, прийнятих з зазначених питань, Волноваською, Костянтинівською, Слов’янською та Краматорською місцевими прокуратурами пред’явлено 6 позовних заяв.

Повідомляється, що позови спрямовано до суду.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Конституційний суд Молдови визнав застарілим закон "Про функціонування мов на території Молдавської РСР".