ua en ru

Виробництво та експлуатація прогулянкових суден в Україні здійснюватимуться за єдиними вимогами

Проектування, виробництво та експлуатація прогулянкових суден в Україні здійснюватимуться за єдиними національними вимогами - 9 листопада 2011 р. постановою Кабінету міністрів України затверджено технічний регламент прогулянкових суден, повідомляє прес-служба Міністерства інфраструктури України.
Нині на ринку України пропонується велика кількість різноманітних прогулянкових суден, виготовлених як вітчизняними, так і закордонними виробниками. Заходи безпеки, що встановлені різними виробниками та внесені в конструкцію прогулянкових суден, за обсягом та змістом суттєво відрізняються. Під час продажу на ринку України таких суден виникає проблема підтвердження відповідності характеристик безпеки прогулянкових суден, виготовлених різними виробниками. Це призводить до виникнення технічних бар'єрів внаслідок застосування великої кількості неузгоджених вимог.
Технічний регламент, розроблений фахівцями Міністерства інфраструктури України, встановлює єдині національні вимоги до прогулянкових суден, а відтак - нормативно-правові акти України з питань безпечного використання прогулянкових суден адаптовано до європейських та міжнародних стандартів.
Технічним регламентом встановлено класифікацію прогулянкових суден, вимоги до обладнання та захисних систем, вимоги безпеки до них. Документ містить положення щодо оцінки відповідності безпеки прогулянкових суден, процедури оцінки відповідності цим вимогам, правила маркування і введення в обіг.
Очікується, що реалізація положень технічного регламенту сприятиме підвищенню рівня безпеки при використанні прогулянкових суден в Україні, посиленню конкурентоспроможності вітчизняної продукції через її відповідність як національним, так і європейським вимогам; спрощенню процедур взаємовизнання результатів робіт з оцінки відповідності та митного оформлення експортно-імпортних операцій.