ua en ru

Виробникові Blackberry загрожують збитки і масові звільнення співробітників

Виробник ще недавно таких популярних мобільників Blackberry канадська компанія Research in Motion (RIM) програє в конкурентній боротьбі з iPhone від Apple. RIM вже оголосила, що в поточному кварталі очікує збитки.

Новий гендиректор RIM Торстен Хайнс цього тижня визнав, що "фінансова ситуація буде залишатися напруженою протягом найближчих кварталів". Хайнс не виключив, що вже за підсумками поточного кварталу фірма матиме операційний збиток, хоча за той же період минулого року її оперативний прибуток склав 897 млн ​​дол.

Втрата RIM своїх колишніх позицій особливо помітна на ринку США, а зростання відзначається лише в країнах, що розвиваються. Поява нових моделей з модернізованою ОС (Blackberry 10) постійно відкладається на більш пізні терміни, а вихід RIM на ринок планшетников з Playbook закінчився повним фіаско. Зважаючи на нестійку ситуацію на ринку RIM починаючи з березня навіть перестала презентувати свої докладні прогнози показників на майбутні квартали.

На думку Bloomberg, піонера у виробництві смартфонів чекають значні списання (обсяг нереалізованих мобільників і планшетників компанії виріс на 18%, що більше, ніж у будь-якого з його конкурентів). Станом на кінець минулого кварталу у виробничих приміщеннях і складах залишалося невивезених пристроїв на суму більше 1 млрд дол.

Врятувати RIM Хайнс сподівається шляхом втілення в життя масштабної програми зі зниження виробничих витрат. Гендиректору необхідно якийсь час, щоб протриматися до виходу на ринок нових Blackberry 10. Це станеться, за його словами, "пізніше, в 2012 році", що звучить досить невизначено. У всякому разі менеджмент RIM планує скорочувати витрати до кінця 2013 року щорічно по 1 млрд дол. Досягти цього в компанії хочуть за рахунок закриття складальних ліній, інтенсифікації виробництва і скорочення персоналу.

Тим часом, за неофіційними даними, жертвами цієї інтенсифікації та скорочень можуть стати від двох до трьох тисяч співробітників фірми. У компанії RIM подібні повідомлення не коментують, а в офіційній заяві зазначено лише, що фірмі "чекають значні скорочення персоналу, однак в ключових підрозділах витрати будуть як і раніше зростати, а кількість працівників - збільшуватися". До речі, новий гендиректор більше не виключає і варіанту продажу компанії. Він підтвердив, що "для контролю за процесом трансформації" залучено два інвестбанку - JP Morgan Securities і RBC Capital Markets.

Нагадаємо, за підрахунками експертів, продажі смартфонів в 2014 р. перевищать 1 млрд шт. Тільки за підсумками року світові продажі цих апаратів зростуть на 46%, до 678,9 млн. При цьому безперечне лідерство експерти пророкують Apple: цього року частка компанії на ринку повинна скласти 23% завдяки високотехнологічним пристроїв. А Research In Motion - виробнику BlackBerry - експерти Credit Suisse пророкують "швидкий захід".