ua en ru

Як проходить 9 травня в Україні: подробиці

Як проходить 9 травня в Україні: подробиці Фото: покладання квітів до могили Невідомого солдата в Києві (РБК-Україна)

У столиці та в усіх містах країни 9 травня проходять пам'ятні заходи

9 травня 2018 року відзначається 73-я річниця з Дня Перемоги у Другій світовій війні. Докладніше про те, як проходить цей день у Києві та інших містах України – в матеріалі РБК-Україна.

9 травня. Киів.

Опубліковано РБК-Украина 9 травня 2018 р.

14:25 У Харкові заходи з нагоди 9 травня пройшли без затримань і порушень правопорядку. Як повідомляє ГУ НП міста, на церемонії покладання квітів на меморіалі "Слави" були присутні близько 15000 громадян.

Як проходить 9 травня в Україні: подробиціЯк проходить 9 травня в Україні: подробиці

Фото: 9 травня в Харкові (hk.npu.gov.ua)

13:30 В МВС повідомили про те, що сьогодні в ході акцій в Україні було затримано 7 осіб за використання забороненої символіки.

12:35 Як і в інших містах України, у Львові пройшли пам'ятні заходи. Тут теж не обійшлося без інцидентів з забороненою символікою. Як повідомляє zaxid.net, на Марсове поле прийшов чоловік, що був одягнений у футболку з комуністичною символікою, на яку одягнув білу сорочку. Правоохоронці його затримали і доставила у Личаківський відділ поліції.

12:14 Фоторепортаж РБК-Україна з акції в Києві.

Як проходить 9 травня в Україні: подробиціЯк проходить 9 травня в Україні: подробиціЯк проходить 9 травня в Україні: подробиціЯк проходить 9 травня в Україні: подробиціЯк проходить 9 травня в Україні: подробиціЯк проходить 9 травня в Україні: подробиціЯк проходить 9 травня в Україні: подробиці

11:57 У Дніпрі сьогодні відбувся "Марш миру" - городяни пройшли маршем до пам'ятника Слави. Без невеликого конфлікту не обійшлося. Як повідомляє місцевий сайт dnepr.web2ua.com, кілька людей намагалися пронести великий вінок у формі зірки. Сталася бійка з правоохоронцями, але в результаті ніхто не постраждав.

11:42 Офіс телеканалу "Інтер" продовжує пікетувати Нацкорпус і Нацдружини. Вони вимагають зняти з ефіру телеканалу частина контенту. За порядком стежить поліція.

Як проходить 9 травня в Україні: подробиціЯк проходить 9 травня в Україні: подробиці

11:35 Після закінчення акції сталося невелике зіткнення, повідомляє кореспондент РБК-Україна. Коли нардеп Вадим Новинський йшов з акції, за ним пішли кілька активістів, які кричали "Новинського на нари". Зав'язалася бійка з його охороною. Сторони розняли правоохоронці.

Як проходить 9 травня в Україні: подробиціЯк проходить 9 травня в Україні: подробиці

11:20 Пам'ятні заходи сьогодні проходять і в інших містах України. Зокрема, в Одесі, відбулася церемонія покладання квітів до пам'ятника Невідомому матросу. Ситуація в місті спокійна, проте, як повідомляє 048.ua кілька людей затримали за заборонену символіку.

Як проходить 9 травня в Україні: подробиці

Фото: 9 травня в Одесі (facebook.com gunp.odessa)

10:54 Учасники акції почали рух від метро до парку Слави. Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, учасників приблизно 2000. Паралельно з цим проходить ще кілька акцій.

По периметру руху стоять правоохоронці, які стежать за порядком. В руках вони тримають українські прапори.

9 травня. Киів.

Опубліковано РБК-Украина 9 травня 2018 р.

10:48 Біля станції метро Арсенальна поліція затримала чоловіка, який намагався пронести на територію проведення акції рушницю. Також в поліції повідомили, що свідчення двох чоловіків затримали за заборонену символіку.

10:30 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, поліція затримала і вивела за територію проведення акції жінку з т.зв. "георгіївською стрічкою".

Як проходить 9 травня в Україні: подробиціЯк проходить 9 травня в Україні: подробиці

10:24 Біля станції метро Арсенальна збираються учасники анонсованого маршу під назвою "Безсмертний полк".

Як проходить 9 травня в Україні: подробиціЯк проходить 9 травня в Україні: подробиціЯк проходить 9 травня в Україні: подробиціЯк проходить 9 травня в Україні: подробиціЯк проходить 9 травня в Україні: подробиці

09:45 Території Національного музею історії України у Другій світовій війні проходить прийняття військової присяги службовцями 101-ї окремої бригади охорони Генерального штабу ЗСУ за участю президента України.

Cкладання військової присяги молодим поповненням 101-ї окремої бригади охорони Генерального штабу ЗСУ

Опубліковано Петром Порошенком 8 травня 2018 р.

9:30 Тим часом, представники Національного корпусу почали пікет під будівлею телеканалу "Інтер".

09:15 В парку Слави відбулася церемонія покладання квітів до могили невідомого солдата. Пам'ять загиблих у Другій світовій війні вшанували хвилиною мовчання. У заході взяли участь президент України Петро Порошенко, прем'єр-міністр Володимир Гройсман, міністр оборони Степан Полторак, патріарх Філарет.

Президент України Петро Порошенко: "Слава Героям України усіх поколінь!"

Опубліковано Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine 8 травня 2018 р.

Святкування Дня Перемоги в Україні

У 2015 році Верховною Радою був прийнятий Закон "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років", згідно з яким радянська назва свята "День Перемоги" змінилася. Починаючи з 2016 року, 9 травня в Україні відзначається День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Вже протягом декількох років Український інститут національної пам'яті виступає з ініціативою про перенесення вихідного дня з 9 травня на 8-е число, коли свято відзначають у більшості країн Євросоюзу. В Інституті вважають, що Україна повинна святкувати річницю завершення Другої світової війни разом з усією Європою 8 травня. Саме в цей день у 1945 році ввечері (23:01 за середньоєвропейським часом) був ратифікований "Акт про беззастережну капітуляцію нацистської Німеччини".

До теперішнього часу питання про дату святкування залишається відкритим. 8 травня в Україні відзначається День пам'яті та примирення – офіційний свято, яке не є вихідним. 9 травня - День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні - також державне свято, і для українців це вихідний день.

У столиці та в усіх містах країни 9 травня проходять пам'ятні заходи, церемонії покладання квітів до пам'ятних знаків та вшанування ветеранів.

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні: заходи в Києві

У столичному Парку Слави в 09:00 розпочнеться урочиста церемонія в пам'ять про загиблих героїв під час Другої світової війни з покладанням квітів до могили Невідомого солдата.

У 09:30 9 травня у Національному музеї історії України в Другій світовій війні за участі президента України пройде прийняття військової присяги службовцями 101-ї окремої бригади охорони Генштабу ЗСУ.

Також в Музеї з 11:00 до 17:00 запланована урочиста програма "Пам'ятаємо – Перемагаємо!" з нагоди святкування 73-ї річниці Дня Перемоги над нацизмом. У рамках свята відбудеться концерт Київського академічного муніципального духового оркестру, поминальний реквієм, молебень за мир в Україні, церемонія покладання гірлянди Військової Слави до скульптури "Форсування Дніпра", концертна програма "Перемога, свята Перемога ".

Акція "Безсмертний полк" в Києві заявлена на 10:00 9 травня. На сторінці заходу в Facebook повідомляється, що хода з портретами учасників Другої світової війни пройде від ст. м Арсенальна до Алеї Слави. Також наголошується, що акція є народною, а не політичної.

9 травня у Дніпрі

Урочиста церемонія покладання квітів з нагоди 73-ї річниці з Дня перемоги у Другій світовій війні відбудеться 9 травня в Дніпрі біля монументу Вічної Слави в 09:00. В 10:00 меморіальна церемонія пройде біля монумента Безіменна висота, а також біля пам'ятника воїнам 152-ї стрілецької дивізії. У міських парках відпочинку з нагоди свята буде працювати польова кухня, відбудуться концертні програми, легкоатлетична естафета. Крім того, анонсовано на 9 травня проведення "Маршу миру" в Дніпрі. Захід розпочнеться о 09:30 на проспекті Яворницького біля пам'ятника Слави.

День перемоги у Другій світовій війні: заходи в Харкові

У програмі святкування 9 травня в Харкові заявлено близько 50 заходів у різних районах міста. На Меморіалі Слави в Лісопарку зранку відбудеться покладання квітів. Святковий обід та концерт для ветеранів війни пройде в північному корпусі ХНУ ім. Каразіна. У парку Горького на протязі усього дня буде проходити святковий фестиваль. В 16:00 на площі біля Харківського академічного театру опери і балету розпочнеться парад військових оркестрів.

Заходи 9 травня 2018 в Одесі

Святкова церемонія пам'яті в Одесі відбудеться в 10:00 біля пам'ятника Невідомому матросу на Алеї Слави в парку ім. Т. Шевченка. Крім покладання квітів спустять на воду вінки. В 11:00 принесуть квіти до стели "Крила перемоги" на площі Десятого квітня. Для ветеранів будуть організовані концерти. На Кримському бульварі виступить муніципальний оркестр ім. Саліка, в Горсаду – оркестр ВМС, на 411 батареї – оркестр військової академії, а в парку ім. Горького розташується оркестр Нацгвардії.

Святкування 73-ї річниці з Дня перемоги над нацизмом у Запоріжжі

Урочиста церемонія покладання квітів заплановане на 10:00 9 травня на Алеї Бойової Слави. Розважальні заходи розпочнуться о 10:00 в Парку Перемоги. У Запоріжжі на Алеї слави в 10:00 також планується проведення акції по аналогу "Безсмертного полку" від громадської організації "Полк Перемоги". В минулому році акція не обійшлася без сутичок.