ua en ru

Як проходить 9 травня в Україні: головне

Як проходить 9 травня в Україні: головне Ілюстративне фото (РБК-Україна)

В Україні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

В Україні 9 травня по всій території країни відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Докладніше про те, як проходить 9 травня в Україні - в матеріалі РБК-Україна.

13:00 Як повідомив у ході брифінгу заступник голови Нацполіції Андрій Крищенко, за фактом використання забороненої символіки у Києві було складено три адміністративні протоколи.

Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, організована акція в Києві вже завершилася, зараз до монументу Слави підходять звичайні громадяни, щоб покласти квіти.

Фото: РБК-Україна

12:54 Плакат зі Сталіним, який у учасників акції забрали представники Муніципальної варти.

Як проходить 9 травня в Україні: головне

Фото: РБК-Україна

12:48 В районі проведення ООС відзначають День перемоги над нацизмом. Як повідомили у штабі ООС, урочистості з нагоди Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні пройшли в Краматорську (Донецька область). Участь у заходах взяв командувач об'єднаних сил Олександр Сирський.

Як проходить 9 травня в Україні: головне

Фото: facebook.com/pressjfo.news

12:20 Два десятка правих активістів поруч з монументом Слави розгорнули плакат "Вони боролися за Україну" з портретами Степана Бандери, Романа Шухевича та загиблих учасників війни на Донбасі, скандують "Бандера, Шухевич - герої України!", "Комуняку - на гіляку!". Але учасники "Безсмертного полку" на них реагують мляво, конфліктів майже не виникає.

Фото: РБК-Україна

12:12 Люди несуть квіти до Вічного вогню. Кількість учасників акції "Безсмертний полк" на даний момент становить кілька тисяч осіб.

Фото: РБК-Україна

Біля меморіалу розташувалася група молодих людей з державними та червоно-чорними прапорами. Вони скандують "Рашизм не пройде! Комуняку на гілляку!"

Учасники маршу вступають з ними в перепалки. Скандують "Бандера - геть із Києва". Поліція запобігає можливим сутичкам.

Як проходить 9 травня в Україні: головне

Фото: РБК-Україна

11:53 У Полтаві відбулася церемонія покладання квітів до монументу Солдатської слави, в якій взяли участь жителі міста і ветерани.

Як проходить 9 травня в Україні: головне

11:30 Жодного серйозного інциденту під час сьогоднішньої акції не сталося. Про це в коментарі РБК-Україна повідомив радник глави МВС Зорян Шкіряк

"Бувають якісь окремі емоційні виступи якихось громадян, але поліція діалогу працює ефективно, ситуація під повним контролем", - заявив Шкіряк. За його словами, точна кількість учасників акції поліція підрахує пізніше, але вже помітно, що їх набагато менше, ніж в попередні роки.

Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, біля монумента Слави в Києві патрулює кінна поліція.

11:24 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, близько сотні Активістів партії "Демократична орда", які прийшли з портретами героїв коміксів і популярних фантастичних фільмів, поліція заблокувала біля будівлі Київміськбуду і не пускає до учасників акції "Безсмертний полк".

Активісти скандують "Слава Україні!", "Слава нації!", "Валар Моргуліс! - Валар Дохаеріс!", "Армія, мова, Танос!".

Як проходить 9 травня в Україні: головне

11:20 Новообраний президент України Володимир Зеленський привітав українців з Днем перемоги над нацизмом.

Як проходить 9 травня в Україні: головне

11:03 Колона учасників маршу "Безсмертний полк" почала рух. Учасники скандують "фашизм не пройде".

10:55 У Кривом Розі (Дніпропетровська область) складено адмінпротокол на 64-річного жителя за публічну демонстрацію георгіївської стрічки. Як зазначили у МВС, публічне носіння георгіївської стрічки передбачає штраф від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

10:50 Як повідомили у МВС, у Києві біля станції метро "Арсенальна" діє особливий пропускний режим. Зокрема, правоохоронці проводять поверхневий огляд громадян.

Як проходить 9 травня в Україні: головне

10:44 Регулярні учасниці акцій на 9 травня, які представляються як "сестри Жукова".

Фото: РБК-Україна

10:22 Учасники акції "Безсмертний полк" в Києві пройдуть маршем до обеліска Невідомого солдата.

Фото: РБК-Україна

На шляху проведення маршу сидить дівчина в помаранчевому комбінезоні і медитує.

Як проходить 9 травня в Україні: головне

Фото: РБК-Україна

10:07 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, до колони учасників акції "Безсмертний полк" в Києві приєдналися нардепи Вадим Новинський і Євген Мураєв.

Як проходить 9 травня в Україні: головне

Фото: РБК-Україна

До акції приєдналися народні депутати Юрій Бойко і Нестор Шуфрич у супроводі численної охорони.

Як проходить 9 травня в Україні: головне

Фото: РБК-Україна

Колона поки не почала рух, учасники акції періодично співають радянські пісні, іноді вступають в невеликі словесні перепалки з іншими громадянами, які не поділяють їх ідей.

10:02 У Дніпрі в рамках святкування 9 травня о 09:00 відбулося покладання квітів до монументу "Вічна слава", а о 09:45 на Центральному проспекті міста - естафета з легкої атлетики. О 10:00 святкування перемістилося на Фестивальний причал, там проходить концерт.

У Вінниці традиційне покладання квітів до вічного вогню та пам'ятного знаку "Небесної сотні і Героям АТО" відбудеться о 11:00.

09:55 В центрі Києва продовжують збиратися люди для участі в акції "Безсмертний полк".

Фото: РБК-Україна

Пам'ятні заходи пройдуть також і в інших містах України. Так, в Одесі о 10:00 відбудеться покладання квітів до пам'ятника невідомому матросу в парку Шевченка, а о 11:00 - до пам'ятника "Крила волі" на площі 10 квітня.

У Харкові о 09:00 церемонія покладання квітів відбулася на Меморіалі Слави в Лісопарку. Також в місті заплановані розважальні програми - о 10:00 в Північному корпусі ХНУ ім. Каразіна розпочнеться святкова програма для ветеранів, а о 16:00 біля Харківського оперного театру відбудеться концерт.

09:50 В Дніпрі учасники АТО, представники районних рад, духовенство, представники міськради, в тому числі і мер Дніпра Борис Філатов взяли участь в церемонії покладання квітів до Монументу Вічної Слави. Про це повідомляє місцеве видання 056.

09:42 В Одесі з нагоди 9 травня відбувся марш курсантів морської академії.

09:31 На Арсенальній площі збираються люди для участі в акції "Безсмертний полк", присвяченій закінченню Другої світової війни, повідомляє кореспондент РБК-Україна. Люди приходять з портретами своїх родичів, які брали участь у військових діях, або загиблих солдат.

Як проходить 9 травня в Україні: головне

Фото: РБК-Україна

На проїжджій частині формується колона. Учасники акції о 10:00 повинні почати марш до обеліска Невідомому солдату. Увійти на територію проведення маршу можна тільки через кордон силовиків. Периметр по всьому маршруту проходження акції огороджено сіткою.

Біля виходу з метро чергує "Муніципальна варта". Вона перевіряє громадян на предмет забороненої символіки. Уже була затримана мати екс-нардепа від "Партії регіонів" Олена Бережна за провокаційну футболку в кольорах георгіївської стрічки. Ще одну жінку за шарф в схожих кольорах відвели до поліцейських для оформлення адміністративного протоколу.

Фото: РБК-Україна

09:07 У Парку слави у Києві розпочалася урочисла хода. В урочистостях беруть участь, зокрема, президент України Петро Порошенко, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, міністр оборони Степан Полторак, глава ПЦУ Епіфаній.

09:05 Президент України Петро Порошенко привітав українців з Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Відповідне звернення до українського народу розміщено на сайті глави держави.

08:57 Заходи безпеки в Києві посилені. Урочисті заходи, як очікується, почнуться о 09:00. У церемонії покладання квітів до могили невідомого солдата участь візьме президент Петро Порошенко.

Фото: РБК-Україна

08:31 У МВС закликали українців не брати на масові заходи зброю та предмети, що можуть бути використані як зброя. Також правоохоронці нагадали, що в Україні заборонена георгіївська, нацистська та комуністична символіка. За першу передбачена адміністративна відповідальність, за нацистську та комуністичну - кримінальна.

08:18 У центрі Києва сьогодні з 05:00 ранку і до закінчення урочистих заходів буде обмежено рух транспорту. Зокрема, рух буде перекрито на вул. Грушевського, Інженерному провулку, вул. Московській, вул. Мазепи, алеї Героїв Крут, вул. Лаврській.

Як проходить 9 травня в Україні: головне

Фото: facebook.com/mvs.gov.ua

Правоохоронці переведені на надзвичайний режим роботи

За даними Нацполіції, у заходах з нагоди святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні візьмуть участь понад 200 тис. осіб. Масові акції заплановані у всіх регіонах України. Для забезпечення правопорядку з 07:00 9 травня правоохоронці будуть переведені на надзвичайний режим роботи.

Як буде проходити 9 травня в Києві

За даними прес-служби Київської міської державної адміністрації 9 травня в київському парку Вічної Слави запланована урочиста церемонія покладання квітів до могили Невідомого солдата.

Як проходить 9 травня в Україні: головне

Фото: покладання квітів до могили Невідомого солдата в Києві (РБК-Україна)

Як повідомила прес-служба президента Петра Порошенка, 9 травня глава держави візьме участь у церемонії покладання квітів до могили Невідомого солдата. Церемонія призначена на 09:00.

Крім того, протягом дня в Національному музеї історії України в Другій світовій війні запланована концертно-тематична програма "Пам'ятаємо - Перемагаємо!". У рамках заходів заплановано проведення поминального реквієму "Пам'ять", також відбудеться молебень за мир в Україні.

Крім того, повідомляється, що на Співочому полі проходитиме мистецька програма "Рокам ніколи пам'яті не стерти" за участю ветеранів. Також тематичні концертні програми будуть проходити у всіх районах Києва.

9 травня - День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні є державним святом, яке відзначається щорічно 9 травня, починаючи з 2016 року.

Як відомо, навесні 2015 року Верховна рада прийняла пакет законопроектів про декомунізацію, якими було скасовано закон "Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років". Рада також ухвалила новий закон "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років", який передбачає святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні замість Дня перемоги.

Згідно з новим законом, з метою вшанування пам'яті всіх жертв Другої світової війни 1939-1945 років в Україні вводиться також і День пам'яті та примирення, який щорічно відзначається 8 травня.

Також у законі зазначено основні форми увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років. Зокрема, це недопущення фальсифікації історії Другої світової війни 1939-1945 років в наукових дослідженнях, ЗМІ та публічних виступах посадових осіб; сприяння держави у пошуковій роботі з встановлення імен загиблих і зниклих безвісти, а також перепоховання останків воїнів, загиблих під час Другої світової війни 1939-1945 років.

Згідно з законом, нове свято відзначається без використання радянської символіки та терміну "Велика Вітчизняна війна", а за використання радянської символіки передбачає кримінальну відповідальність. Символом святкування є квітка червоного маку.

Як проходить 9 травня в Україні: головне

Фото: wikipedia.org

Зазначимо, символом радянського Дня перемоги була георгіївська стрічка. На даний момент її публічне використання в Україні заборонено. Відповідний указ президент Петро Порошенко підписав у 2017 році. Так, використання, демонстрація або носіння георгіївської стрічки карається штрафом в розмірі від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.