ua en ru

Профспілки починають боротьбу проти масових звільнень на хімічних підприємствах Group DF

Керівництво підприємств, підконтрольних Дмитру Фірташу, блокує створення незалежних профспілкових організацій, але в той же час підтримує діяльність "ручних", які повністю підконтрольні менеджменту. З такою ситуацією на хімічному підприємстві "Черкаси Азот" зіткнулися "Демократичні профспілки України", заявив під час круглого столу в Черкасах представник об'єднання Дмитро Філіпчук.

Він нагадав, що на ряді хімічних підприємств, підконтрольних Group DF, яка належить українському олігарху Фірташу, плануються масові звільнення у зв'язку зі зниженням обсягів виробництва. Для відстоювання своїх інтересів і протидії звільнень співробітники деяких з них, зокрема на підприємстві "Черкаси Азот", спробували створити незалежну профспілку, але зіткнулися з тиском і шантажем з боку керівництва підприємства.

"Ми отримали загрози з боку служби безпеки підприємства. А людей, які проживають у гуртожитках "Черкаси Азот", і які хотіли приєднатися до нашої профспілки, почали шантажувати виселенням з гуртожитків і звільненням. З цим зіткнулися навіть матері з дітьми. Ми зіткнулися з заангажованими публікаціями в місцевих ЗМІ Черкас, були опубліковані статті, які абсолютно не відповідають дійсності. Це абсолютно не відповідає тому, що ми живемо в демократичній країні, в XXI столітті", - заявив Філіпчук.

За словами профспілкового лідера, існуючі зараз в Україні профспілки, у тому числі на "Черкаси Азот", абсолютно не відповідають сучасним реаліям і тим викликам, які складаються в нинішній економічній ситуації. Найчастіше, за його словами, ці профспілки побудовані за радянської моделі, а їх головною функцією є не захист інтересів робітників, а обслуговування інтересів власників та менеджменту підприємств.

"Та профспілка, яка сьогодні діє на підприємстві "Черкаси Азот" вбачає своєю функцією дарування дешевих цукерок співробітникам до нового року та розподіл путівок у санаторій. Тобто все залишилося так, як було в радянські часи. Наше завдання - захист прав і інтересів трудящих. Тому подобається це комусь або не подобається, ми прийшли сюди всерйоз і надовго. Ми маємо намір створити представництво в Черкаській області та активно діяти на підприємствах. А несумлінним роботодавцям я хотів би сказати: хочете проблем? Ми вам зробимо", - заявив профспілковий активіст.

Філіпчук додав, що на круглий стіл були запрошені представники менеджменту підприємства, але вони проігнорували його.

За дивним збігом обставин, на день та час проведення круглого столу на "Черкаси Азот" були призначені позачергові навчання для персоналу "за спеціальною об'єктної тренуванні з ліквідації надзвичайних ситуацій". Швидше за все, як вважають представники профспілок, "навчання" були організовані, щоб не дати можливості співробітникам і профспілковим активістам взяти участь у роботі круглого столу.

"Безумовно, на цей захід ми запрошували пана Фірташа, представників керівництва заводу, служби безпеки підприємства. Але вони не прийшли сюди. Це свідчить про те, що вони не готові вести діалог, їм абсолютно все одно, що відбувається на підприємстві. Цим людям наплювати на колектив, на журналістів. Я хотів би заявити, що зараз ми маємо діючих членів профспілки "Народна солідарність", які працюють безпосередньо на "Черкаси Азот". З міркувань безпеки, щоб у людей не почалися швидкоплинні неприємності завдяки службі безпеки підприємства, ми цих людей поки не називаємо. Але ми будемо і далі максимально активно, максимально агресивно діяти для захисту прав і інтересів працівників підприємства", - сказав представник "Демократичних профспілок України".

Нагадаємо, раніше представники низки профспілок заявили, що ряд підприємств хімічної промисловості України, що належать Group DF Дмитра Фірташа, доведені до катастрофічного стану, що призводить до їх зупинки і масового звільнення працівників. Найбільш високо ймовірність масових звільнень профспілкові активісти оцінювали на підприємствах "Сумихімпром", "Черкаси Азот", "Кримський титан", Сєверодонецьке об'єднання "Азот".