ua en ru

Профспілка лісової галузі закликала не допустити створення єдиного підприємства-монополіста

Профспілка лісової галузі закликала не допустити створення єдиного підприємства-монополіста

Профспілки виступають категорично проти передачі лісів в концесію

У процесі реформування лісового господарства повинна бути забезпечена прозорість створення відповідної Стратегії і закладені основні принципи розвитку галузі. Про це йдеться в Резолюції і зверненні до керівництва держави Всеукраїнського зібрання профспілкового активу лісогосподарської галузі, повідомляє "Апостроф".

Як зазначив голова Профспілки Степан Кривов'язий, у Стратегії реформування обов'язково необхідно передбачити фінансування лісогосподарських заходів.

"За декілька останніх років в області поступово назріває соціальна катастрофа, яка стала результатом відсутності фінансування. Йде масове звільнення працівників у лісгоспах на Півдні і Сході країни, адже ці регіони завжди були дотаційними з держбюджету. А для подальшого розвитку необхідно створення окремого фонду для фінансування. Це, зокрема, передбачено і в указі президента", - зазначив він.

Також, за даними "Апострофа", Кривов'язий звернув увагу на те, що Стратегія повинна бути обговорена та узгоджена з профспілкою, громадськістю та всіма зацікавленими сторонами.

"Ми виступаємо категорично проти передачі лісів в концесію. Адже це може спричинити масову вирубку. Абсолютно неприйнятним є створення єдиного господарюючого суб'єкта, якогось монополіста, що призведе до ліквідації лісгоспів. Такі ідеї народжуються від бажання приватизувати українські ліси. І це прямо суперечить децентралізації - всі зароблені кошти будуть йти в центр, а місцеві бюджети залишаться ні з чим. Ці застереження необхідно передбачити у Стратегії реформування. Жодного таємного прийняття невідомої Стратегії ми не допустимо", - цитує видання керівника профспілки.

У свою чергу заступник голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар зазначив, що його відомство відкрите до обговорення та підтримки пропозицій профспілки.

"Робоча група з фахівців, експертів, учених розробила проект Стратегії. В ньому передбачені відповідні запобіжні заходи та заходи розвитку лісової галузі. Для Держлісагентства є пріоритетом збільшення лісистості України, ефективна боротьба з незаконними рубками та сталий розвиток. Поряд з цим, у проекті Стратегії закладена інституційна реформа, яка дозволить роз'єднати господарюючу і контролюючу функції, створити ефективну модель державного управління лісами і зберегти висококваліфікованих працівників ", - наголосив Бондар.

Раніше Європейська Бізнес Асоціація наполягала на прозорому реформування лісової галузі.