ua en ru

Профкомітет "АрселорМіттал Кривий Ріг" заявив, що адміністрація підприємства не виконує зобов'язання за колективним договором

У найбільшого меткомбіната країни - "АрселорМіттал Кривий Ріг" - поновився конфлікт з профспілкою. Організація заявляє, що керівництво підприємства не виконує колективний договір, і загрожує ініціювати повернення підприємства в держвласність, пише «Комерсант-Україна».

Вчора профспілковий комітет гірничо-металургійного комбінату "АрселорМіттал Кривий Ріг" (АМКР) заявив, що адміністрація підприємства не виконує зобов'язання за колективним договором. За даними комітету, в I півріччі заходи щодо проведення капремонту були профінансовані лише на 30%, а технічна програма на 2010 р. взагалі опинилася під загрозою зриву. 24 вересня на конференції трудового колективу АМКР було ухвалено рішення звернутися до керівництва країни з проханням створити урядову комісію для перевірки виконання інвестзобов'язань власником меткомбіната.

"АрселорМіттал Кривий Ріг" - найбільший меткомбінат в Україні. У 2009 р. виплавив 5,05 млн т сталі, виготовив 4,49 млн т готового прокату. Виручка склала 14,98 млрд грн, чистий збиток - 120,03 млн грн (роком раніше прибуток склав 4,68 млрд грн). Більше 95% акцій комбінату контролює найбільша в світі сталеливарна компанія ArcelorMittal.

Тим часом до адміністрації АМКР є питання не тільки у профспілок. На початку вересня Держмитниця звинуватила АМКР в контрабанді майже 70 тис. т вугілля, що коксувалося, на більш ніж 200 млн грн. Пізніше стало відомо, що Генпрокуратура на користь Кабінету міністрів намагається в суді добитися скасування рішення попереднього уряду в частині виконання інвестзобов'язань. Нагадаємо, в 2009 р. Фонд держмайна пішов назустріч власникам крупних компаній, зокрема ArcelorMittal, відстрочивши виконання ними інвестзобов'язань у зв'язку з світовою фінансовою кризою.

Нагадаємо, в 2004 році АМКР (тоді "Криворіжсталь") був приватизований структурами Ріната Ахметова і Віктора Пінчука, проте в 2005 р. повернений в держвласність і пізніше проданий на відкритому аукціоні Mittal Steel (зараз ArcelorMittal).