ua en ru

Профіцит торгового балансу КНР в листопаді 2011 р. скоротився за місяць на 17% - до 14,5 млрд дол

Профіцит торгового балансу КНР в листопаді 2011 р. скоротився за місяць на 17% і склав 14,5 млрд дол. проти прогнозу аналітиків Reuters в 14,3 млрд дол. і жовтневого значення 17,0 млрд дол. Про це свідчать дані головного митного управління країни.
У листопаді 2011 р. експорт КНР виріс на 13,8% в річному численні, що перевершило очікування ринку на рівні 11-процентного зростання. Одночасно зростання китайського експорту в листопаді дещо сповільнилося в порівнянні з попереднім місяцем, коли показник виріс на 15,9%.
Листопадове зростання імпорту КНР на рівні 22,1% також виявилося вищим за очікування експертів на відмітці 19%, але не змогло взяти планку, встановлену в жовтні 2011 р. на рівні 28,7%.
В цілому, зростання експорту і імпорту КНР в листопаді 2011 р. сповільнилося, що дало аналітикам підстави сподіватися на заходи у відповідь з боку китайської влади, спрямовані на підтримку економічного зростання. Дані щодо експорту виявилися найменшими за останні два роки, що разом з уповільненням зростання імпорту в листопаді ц. р. свідчить про початок непростого періоду для китайської економіки, вважають аналітики.
На думку експертів Nomura, виходячи з останніх даних, можна прогнозувати, що зростання експорту КНР в першій половині 2012 р. продовжить сповільнюватися на тлі зниження загальносвітового попиту. Темпи зростання китайського ВВП на тлі ослаблення внутрішнього попиту і слабких експортних даних, також знизяться, досягнувши за підсумками першого півріччя 2012 р. відмітки в 7,5%, вважають в Nomura.
Аналітики пов'язують отримані дані з борговими проблемами Європи - одного з найбільших торгових партнерів для КНР - та із загальною тенденцією відпливу капіталу з ринків, що розвиваються, на тлі втечі інвесторів в надійніші активи, що традиційно є "тихою гаванню" в часи турбулентності. Європа, як і раніше, залишається одним з найбільших ринків збуту для китайської продукції, на неї доводиться 18,9% всього китайського експорту. Проте останнім часом на тлі європейських боргових проблем, що ослабляють попит, китайський експорт в Європу помітно знизився. На думку експертів, Китаю навряд чи вдасться збільшити експорт до Європи або США найближчим часом, у зв'язку з цим значення для уряду КНР країн з економікою, що розвивається, ростиме.