ua en ru

Профіцит платіжного балансу надає стабілізуючий вплив на гривню, - депутат Шепелєв

Стійкий профіцит платіжного балансу дає підстави очікувати збереження стабільного курсу гривні, вважає народний депутат України, член комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової і митної політики Олександр Шепелєв.

Нагадаємо, профіцит зведеного платіжного балансу України в серпні 2012 року склав 615 млн дол. Порівняно зі станом платіжного балансу в серпні 2011 року позитивне сальдо зросло в 2,9 рази. Профіцит платіжного балансу України в липні 2012 року склав 808 млн дол.

"Однією з найважливіших причин формування позитивного сальдо платіжного балансу є успішний експорт зернових з України. Зокрема за липень-вересень поточного року на зовнішніх ринках продано 5,5 млн. тонн зернових культур, вирощених в нашій країні. Це на 65% більше, ніж за аналогічний період 2011 року. Також необхідно враховувати, що зросли не тільки обсяги експорту, але і ціни на основні види зернових на міжнародних сільськогосподарських ринках», - пояснив нардеп Олександр Шепелєв.

"Так як саме стан платіжного балансу країни є чинником, який найбільшою мірою впливає на співвідношення попиту і пропозиції на іноземну валюту, немає підстав для девальваційного тиску на гривню", - вважає Олександр Шепелєв.