ua en ru

Профільний комітет ВР створив робочу групу для підготовки нового Митного кодексу України

Комітет з питань податкової та митної політики Верховної Ради України (ВР) створив робочу групу для підготовки нової редакції Митного кодексу України. Таке рішення було ухвалено на робочій нараді, в якій взяли участь народні депутати, представники Кабінету міністрів, Державної митної служби, Ради підприємців при Кабінеті міністрів України, Європейської бізнес-асоціації, експерти, повідомляє прес-служба парламенту.

Голова комітету В.Хомутиннік, відкриваючи нараду, наголосив, що під час підготовки проекту нової редакції Митного кодексу необхідно вирішити низку питань. Зокрема: "спрощення та прискорення митних процедур; зменшення впливу "людського фактору" на процес та результат митного оформлення товарів; наближення процедур митного контролю та оформлення до європейських стандартів". За його словами, "необхідно вийти на такий рівень, щоб усі процедурні питання митного оформлення товарів проходили не більше 4 годин з максимальним його спрощенням".

На нараді порушувалися питання підвищення рівня ефективності протидії митним правопорушенням, посилення ролі пост-аудиту, надання митним органам достатніх повноважень, включаючи можливість проведення оперативно-розшукової діяльності, визначення чітких термінів проведення митниками процесуальних дій та оскарження у справах.

Під час дискусії, окрім організаційних аспектів подальшої роботи, були обговорені питання змісту майбутнього проекту. Зокрема, необхідність максимального застосування прямих норм законодавства в частині строків подання документів для митного контролю, встановлення прямої норми щодо 4 годин на митне оформлення, а також запровадження відповідальності митних органів за неправомірне затягування часу. Йшлося також про перенесення здійснення більшості контролюючих функцій на внутрішні митниці ("єдиний офіс", "єдине вікно", усунення корупції на кордоні), надання можливості здійснення митного оформлення у будь-якому митному органі (без "відкріплень" та інших "дозволів"), чітке застосування "двоканальної системи" для громадян, порядок визначення митної вартості товарів для оподаткування тощо.

За підсумками наради ухвалено рішення про створення робочих груп за основними напрямами (розділам) підготовки проекту нової редакції Митного кодексу, до складу яких увійдуть народні депутати, представники уряду і Державної митної служби, а також провідні зацікавлені бізнес - асоціації.