ua en ru

Профільний комітет ВР рекомендує ВР звільнити за порушення присяги суддю ВСУ О.Волкова і голову ОАС Києва О.Бачуна.

Комітет Верховної Ради з питань правосуддя вчора ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді звільнити за порушення присяги деяких суддів, зокрема суддю Верховного суду України (ВСУ) Олександра Волкова і голову Окружного адміністративного суду (ОАС) Києва Олега Бачуна. Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

О.Бачун заявив про готовність добровільно подати у відставку, проте члени комітету на цю пропозицію не погодилися.

Засідання комітету ВР з питань правосуддя відвідало керівництво судової гілки влади практично у повному складі, оскільки захід присвячувався обговоренню рекомендацій Вищої ради юстиції (ВРЮ) звільнити 19 суддів.

О.Волкову, який не з'явився на засідання комітету, ставиться в провину ціла низка порушень, зокрема участь у перегляді в касаційному порядку справ, які в першій і апеляційній інстанціях брав його близький родич, - брат дружини суддя Ігор Бараненко.

Із 20 членів комітету, присутніх на засіданні, 15 проголосували за те, щоб рекомендувати Верховній Раді звільнити О.Волкова.

"Хотів би нагадати, що наше рішення носить рекомендаційний характер, і, якщо ми допустили неточності, хай Верховна Рада нас поправить", - підкреслив глава комітету нардеп від Партії регіонів Сергій Ківалов.

Серед претензій на адресу О.Бачуна називалися перельоти міжнародними рейсами, вартість яких, за словами голови ВРЮ Володимира Колесниченка, в десятки разів перевищувала доходи судді.

Проте О.Бачун спростував це. Як аргумент на свою користь навів той факт, що слідчий Генпрокуратури відмовився порушувати кримінальну справу за цим фактом, а також пригадав про лист генпрокурора Олександра Медведька, який вказав, що підтвердження звинувачень на адресу О.Бачуна не знайдені.

Суддя також проінформував членів комітету про те, що вже оскаржив у Вищому адміністративному суді рішення ВРЮ, яка рекомендувала його звільнити.