ua en ru

Профільний комітет ВР розглянув поправки до законопроекту про ринок землі

Комітет Верховної Ради України (ВР) з питань агарної політики та земельних відносин по розглянув поправки запропоновані народними депутатами, внесені до другого читання до законопроекту № 9001-д "Про ринок земель". Відповідна таблиця правок опублікована на офіційному сайті ВР.

Так, депутати запропонували більше 1 тисячі змін до прийнятого за основу документ. Велика частина з них була відхилена або врахована редакційно.

Згідно з поправками, які профільний комітет врахував, у всіх статтях прописано, що продаж земельної ділянки або передача його в оренду відбувається на основі аукціону. Стартова ціна продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної або комунальної власності у разі продажу її на аукціоні не може бути нижче її нормативної грошову оцінку.

Крім того, нардепи пропонують, у разі купівлі земельної ділянки знизити перший внесок після нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу з 50 до 25% суми договору.

У той же час депутати відмовилися вносити зміни в норму, згідно якої, вчастной власності громадян України можуть перебувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею до 100 гектарів, крім придбання таких земельних ділянок у спадщину за законом.

Крім того, законопроект забороняє набувати у власність землі сільськогосподарського призначення іноземцям, особам без громадянства та юридичним особам, крім вступу їх у спадщину.