ua en ru

Профільний комітет ВР підтримує декриміналізацію статті, за якою переслідують Тимошенко, - Швець

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує народним депутатам під час розгляду у другому читанні президентського законопроекту про гуманізацію деяких статей Кримінального кодексу декриміналізувати статтю 365, за якою засуджена Юлія Тимошенко. Про це повідомляє прес-служба БЮТ-Батьківщина.
Як повідомив сьогодні під час круглого столу голова Комітету Віктор Швець, таке рішення було ухвалено більшістю членів цього комітету, у тому числі від провладних партій.
За словами Швеця, комітет при підготовці даного законопроекту до другого читання вніс суттєві зміни до статті 365, згідно з якими пропонується вилучити цю статтю в діючій редакції та замінити її іншою - статтею 365 з позначкою 3, яка передбачатиме кримінальну відповідальність за перевищення влади чи повноважень службовою особою лише у випадку корупційних дій з метою отримання вигоди.
"Згідно з поправкою до статті 365, якщо посадова особа не отримує вигоду для себе чи для членів своєї сім'ї від політичного рішення, то така особа не може притягатись до кримінальної відповідальність і нестиме лише політичну відповідальність", - уточнив Швець.
Він також додав, що цим кроком українське законодавство буде наближено до міжнародних стандартів.
Віктор Швець прогнозує, що у зв'язку з такою пропозицією профільного комітету голосування за відповідний законопроект, який виноситься на розгляд парламенту завтра, буде позитивним.
Зазначимо, 6 жовтня ВР прийняла за основу законопроект № 9221 від 27 вересня 2011 р., ініційований Президентом України Віктором Януковичем, про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності). У цьому законопроекті немає статті 365 Кримінального кодексу, за якою 11 жовтня екс-прем'єр-міністрові Юлії Тимошенко винесли вирок. В цілому законопроектом пропонується за скоєння злочинів у сфері господарської замість покарання у вигляді позбавлення волі ввести санкції у вигляді штрафу. Що стосується, 365 ст. Кримінального кодексу, то у Верховній Раді зареєстровано два законопроекти про її декриміналізацію.