ua en ru

Профільний комітет ВР підтримав законопроект щодо ставок за проведення держреєстрації речових прав на нерухоме майно

Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики підтримав законопроект про внесення змін до декрету Кабінету міністрів України "Про державне мито" (щодо ставок за проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно) №8296, передає кореспондент РБК-Україна.
Як пояснила доповідач з даного питання перший заступник голови Державної реєстраційної служби України Ірина Завальна, "даний законопроект розроблений з метою забезпечити реалізацію основного закону про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно".
"Пропонується встановити ставки і ввести сплату державного мита за справляння державного мита за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно - 119 грн, за державну реєстрацію інших речових прав та обтяжень... 51 грн", - сказала Завальна.
Також вона зазначила, що даним документом передбачається звільнити від сплати державного мита тих громадян, права яких вже були зареєстровані раніше.
"Але для цього також необхідно буде внести зміни в основний закон щодо державної реєстрації речових прав", - додала Завальна.

Нагадаємо, у Верховній Раді України (ВР) був зареєстрований урядовий законопроект, котрий передбачає справляння державного мита за державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно з метою "покриття витрат, які виникають у зв'язку зі здійсненням юридично значущих дій в інтересах юридичних і фізичних осіб органами реєстрації прав".

Так, проектом закону "Про внесення змін до Декрету Кабінету міністрів України "Про державне мито" (№ 8296 від 24.03.2011 р.) запропоновано:
1) запровадити справляння та установити ставки державного мита за проведення державної реєстрації:
- права власності на нерухоме майно - 7 неоподаткованих мінімумів доходів громадян;
- права власності на нерухоме майно, яке виникло та зареєстровано до 1 січня 2012 р. - 50 відсотків ставки державного мита - за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно;
- речового права на нерухоме майно, обтяження права на нерухоме майно - 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

2) передбачити, що державне мито, яке справляється, за перелічені вище дії, зараховується до Державного бюджету України;

Зміни до декрету "Про державне мито" наберуть чинності з 1 січня 2012 р. - моменту, з якого державна реєстрація речових прав буде здійснюватися в порядку, визначеному законом.