ua en ru

Профільний комітет ВР схвалив законопроект, що урівнює права одиноких матерів і батьків

Комітет Верховної Ради України (ВР) з питань європейської інтеграції визнав таким, що відповідає нормам європейського законодавства законопроект № 10045 ініційований народним депутатом від Партії регіонів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівності прав одиноких матерів та одиноких батьків. Відповідна інформація оприлюднена на офіційному сайті ВР.

Законопроектом пропонується внести зміни до Житлового кодексу Української РСР, передбачивши, що самотні батьки, не тільки одинокі матері, відносяться до категорії осіб, які потребують поліпшення житлових умов і мають право на першочергове отримання житла.

Крім того, нормами законопроекту також встановлюється, що не тільки одинокі матері, а й самотні батьки мають додаткові гарантії при влаштуванні на роботу і право на безпосереднє звернення до суду за вирішенням спорів про відмову в прийомі на роботу.

У профільному комітеті підкреслюють, що законодавство України все ще демонструє такий підхід, при якому тільки жінки з сімейними обов'язками потребують додаткових гарантій, позбавляючи цих гарантій чоловіків та інших осіб з сімейними обов'язками.

езважаючи на це, жінки сприймаються як особи, які не здатні повноцінно конкурувати на ринку праці, а тому потребують додаткових гарантій.