ua en ru

Профільний комітет рекомендує ВР ратифікувати угоду про внесок України та ЄБРР у Фонд Східноєвропейського партнерства

Комітет з питань європейської інтеграції рекомендує парламенту ратифікувати Угоду про внесок між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку стосовно участі України у Фонді Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля, повідомляє прес-служба парламенту.

На засіданні Комітету зазначалося, що Угода спрямована на забезпечення участі України у Фонді Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля, метою функціонування якого є надання ефективної міжнародної фінансової підтримки на користь реалізації проектів, пов´язаних, насамперед, із підвищенням енергоефективності та поліпшенням екологічної ситуації.
Також зауважувалося, що для виконання зобов`язань за Угодою Україна має сплатити до Фонду кошти в розмірі 10 млн. євро (2 млн. євро щорічно впродовж 5 років).

Окрім того, підкреслювалося, що участь України у Фонді Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля дозволить отримати доступ до значно більших фінансових ресурсів, ніж сплачуваний внесок. Зазначені кошти надаватимуться на безповоротній основі та використовуватимуться для підготовки і реалізації спільних з МФО інвестиційних інфраструктурних проектів. Зазначалося також, що реалізація таких проектів матиме значний економічний ефект за рахунок зменшення обсягів споживання енергоресурсів установами, які утримуються за рахунок державного та місцевих бюджетів.

Комітет зауважив, що прийняття парламентом в цілому законопроекту ( № 0215 від 01.06.2011 р.) про ратифікацію зазначеної Угоди сприятиме залученню ресурсів для впровадження пріоритетних проектів модернізації муніципальної інфраструктури у сфері водо- та теплопостачання, використання відновлювальних та альтернативних джерел енергії.