ua en ru

Профільний комітет рекомендує Раді визнати юрисдикцію Міжнародного трибуналу щодо розслідування злочинів 2 травня в Одесі

Комітет Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя рекомендує парламенту прийняти за основу та в цілому проект постанови № 4890 "Про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності під час мирних акцій 2 травня 2014 р. в м. Одеса".

Комітет Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя рекомендує парламенту прийняти за основу та в цілому проект постанови № 4890 "Про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності під час мирних акцій 2 травня 2014 р. в м. Одеса". Про це повідомила прес-служба Верховної Ради.

Члени комітету наголошували, що проект постанови створить правові і організаційні умови для притягнення до кримінальної відповідальності Міжнародним кримінальним судом у Гаазі винних у вчиненні злочинів 2 травня в Одесі.

Зокрема, пропонується визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду щодо злочинів проти людяності; просити Міжнародний кримінальний суд вважати дану постанову Декларацією у порядку пункту 2 статті 11 та пунктів 2, 3 статті 12 Римського статуту; просити Міжнародний кримінальний суд встановити винних у скоєнні злочинів проти людяності, передбачених статтею 7 Римського статуту Міжнародного кримінального суду, та притягнути до кримінальної відповідальності таких осіб (включно з посадовими, службовими особами), які можуть бути встановлені прокурором Міжнародного кримінального суду; просити прокурора Міжнародного кримінального суду, з метою здійснення Міжнародним кримінальним судом юрисдикції, визнаної пунктами 1 і 3 цієї постанови, провести розслідування у порядку статті 15 Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Також пропонується залучити відповідні органи державної влади до сприяння у проведенні розслідування та встановленні винних осіб Міжнародним кримінальним судом.