ua en ru

Проект "Південний потік" не був потрібен Євросоюзу через ГТС України, - Яценюк

Проект "Південний потік" не був потрібен Євросоюзу через ГТС України, - Яценюк

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк вважає, що проект "Південний потік", який Росія вирішила закрити, не був потрібен Європейському союзу, оскільки українська газотранспортна система є і буде надійним маршрутом поставок російського газу до ЄС. Про це Яценюк заявив під час телефонної розмови з віце-президентом Європейської комісії з питань енергетичного союзу Марошем Шефчовичем, повідомили у прес-службі Кабміну.

Своєю чергою, Шефчович підтвердив позицію Єврокомісії про невідповідність двосторонніх договорів про будівництво "Південного потоку" законодавчій базі ЄС.

Крім того, Яценюк підтвердив повну готовність енергетичної системи України до забезпечення безперервного транзиту природного газу.

Також сторони приділили увагу питанням залучення інвестицій з Європейського союзу до української газотранспортної системи, що підвищить енергетичну безпеку України та ЄС.

Напередодні Яценюк закликав Європу і США інвестувати до української ГТС замість "Південного потоку".

Нагадаємо, 1 грудня Президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія не має можливості розвивати "Південний потік". Глава "Газпрому" цього ж дня підтвердив закриття "Південного потоку".

Як повідомлялося, Fitch назвало причиною відмови від "Південного потоку" слабкий попит на газ.