ua en ru

Fitch назвало причиною відмови від "Південного потоку" слабкий попит на газ

Причиною розвороту газопроводу "Південний потік" у бік Туреччини стала не тільки геополітична напруженість, але і слабкий попит на російський газ у Європі, яка намагається скоротити залежність від поставок енергоносіїв з РФ, наголошується у звіті міжнародного рейтингового агентства Fitch.

На думку експертів Fitch, в середньостроковій перспективі потреба країн ЄС в російському газі може бути задоволена за рахунок поставок по газопроводу "Північний потік", а також вже існуючих газопроводах, які проходять по території України. "Споживання природного газу для вироблення електроенергії протягом найближчого десятиліття буде поступово знижуватися, тоді як загальний попит на газ у Європі, включаючи його використання для промислових і комунальних потреб, зростатиме вкрай незначно", - наголошується у звіті Fitch.

За оцінками агентства, стійко зростання споживання газу в електроенергетиці розпочнеться не раніше 2026 р., після виведення з експлуатації ряду АЕС, а також вугільних теплових електростанцій.

У Fitch вважають, що нагальна потреба в поставках додаткових обсягів російського газу відсутня в даний час також і в Італії з Грецією, куди газ може прийти за новим маршрутом "Південного потоку", що проходить через Туреччину.

1 грудня 2014 р. під час візиту до Туреччини Президент Росії Володимир Путін оголосив про відмову від реалізації проекту "Південний потік". Він мотивував це відмовою Болгарії, через територію якої повинен був пройти газопровід, дати дозвіл на початок будівництва. Путін зазначив, що в разі реалізації цього проекту Болгарія отримувала б не менше 400 млн дол. у якості плати за транзит газу.

Раніше сьогодні глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що "Південний потік" все ж може бути побудований за колишнім маршрутом, проте лише на умовах ЄС. "М'яч на стороні Росії", - сказав політик.

Своєю чергою, прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов також зазначив, що доля проекту залежить від російської сторони. "Ми готові хоч зараз продовжити будівництво "Південного потоку", якщо буде вирішена проблема його відповідності Третьому енергетичному пакету ЄС", - заявив глава уряду Болгарії.

"Південний потік" - глобальний інфраструктурний проект "Газпрому" щодо будівництва газопроводу потужністю 63 млрд куб. м, який передбачалося протягнути через акваторію Чорного моря - від компресорної станції "Руська" на російському узбережжі до узбережжя Болгарії. Загальна довжина чорноморської ділянки повинна була скласти 925 км, максимальна глибина - більше 2,2 км. Сухопутна ділянка газопроводу протяжністю 1455 км мала б пройти по територіях Болгарії, Сербії, Угорщини та Словенії. Поставки газу по газопроводу планувалося розпочати наприкінці 2015 року, а на проектну потужність вийти у 2018 році.