ua en ru

Проект Трудового кодексу є кодексом рабовласника, - СПУ

Проект Трудового кодексу, який зараз перебуває на розгляді в профільних комітетах Верховної Ради, є, за своєю суттю, кодексом рабовласника. Про це йдеться в заяві Соціалістичної партії України (СПУ), повідомляє прес-служба партії.

Зокрема, в зверненні СПУ сказано, що, «прикриваючись нормами цього кодексу, роботодавець може встановити 48-годинний робочий тиждень».

«Крім того, в проекті кодексу йдеться про: звільнення роботодавця від необхідності укладання трудових договорів та фактичну заборону діяльності профспілкових організацій на приватних підприємствах; ще більшу тінізацію трудових відносин, зменшення відрахувань власниками до Пенсійного фонду, позбавлення трудівника права на фактично зароблену пенсію; виняткові повноваження роботодавця при звільненні працівника, коли бажання роботодавця не може стримуватись профспілковою організацією; відшкодування трудівником уявних «збитків» власнику, що створює кабальні залежності робітника від капіталіста. В проекті є інші новації, що порушують права трудящих, норми міжнародних конвенцій щодо організації праці та захисту трудівника, ратифікованих Україною», - наголошують соціалісти.

Соціалісти звертаються до кожного депутата парламенту з настійною вимогою - при розгляді проекту Трудового кодексу звірити свою позицію з нормами Конституції та міжнародних зобов'язань України.

«В разі прийняття кодексу в пропонованому владою варіанті, ми доб'ємося його скасування новим парламентом. Але всім громадянам треба пам'ятати: перспектива кожного працівника залежить від того, байдужий він чи ні до всього, що робиться сьогодні в Україні. До дій влади, зокрема», - впевнені в СПУ.