ua en ru

Проект будівництва 3 і 4 енергоблоків ХАЕС ще не затверджений, - Анатолій Кінах

Проект будівництва третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС досі не затверджений у зв'язку з тим, що МАГАТЕ, після аварії на АЕС "Фукусіма-1", має затвердити нові вимоги до проектування АЕС, і тільки з урахуванням цих вимог даний проект може бути затверджений. Про це в ефірі "5 каналу" повідомив член комітету ВР з питань національної безпеки і оборони, депутат від Партії регіонів Анатолій Кінах.

"На цей час проекти будівництва третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС ще не затверджені. Вся проектна документація яка необхідна поки ще відсутня. Особливо це має значення у зв'язку з тим, що міжнародне співтовариство, МАГАТЕ в першу чергу, в червні поточного року, завершує і буде затверджувати нові вимоги до проектування АЕС з урахуванням того, що відбулося на АЕС "Фукусіма-1". З дуже високими вимогами по сейсмічності, сейсмостійкості, з урахування усіх природних небезпек. Включаючи їх комплексне співпадіння в часі. І тільки тоді, коли ці вимоги будуть затвердженні ми будемо повертатися до третього, четвертого блоку, і головне наскільки будуть відповідати ці проекти вимогам МАГАТЕ з урахуванням трагічних подій", - повідомив Кінах.

Нагадаємо, 9 лютого ц.р. ДП НАЕК "Енергоатом" і ЗАТ "Атомбудекспорт" (Росія) підписали контрактну угоду про розробку технічного проекту реакторних установок типу ВВЕР-1000 проекту-392 та постачання обладнання реакторних установок для енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС. Сторони також узгодили графік підготовки і підписання контрактів між двома компаніями на виготовлення і постачання устаткування реакторних установок з тривалим циклом виготовлення і на розробку проекту та робочої документації реакторного відділення.

Раніше, 2 лютого ц.р. Президент України Віктор Янукович підписав Закон України "Про ратифікацію угоди між Кабінетом міністрів України і урядом Російської Федерації про співробітництво в будівництві енергоблоків № 3 і 4 Хмельницької АЕС" (№ 2917-VI).

12 січня ц.р. Верховна Рада прийняла проект закону "Про ратифікацію угоди між Кабінетом міністрів України і урядом Російської Федерації про співробітництво в будівництві енергоблоків № 3 і 4 Хмельницької АЕС". Зазначимо, відповідний законопроект був ініційований Кабінетом міністрів України.

Реалізація угоди передбачає отримання кредиту Російською Федерацією на завершення будівництва і введення в експлуатацію енергоблоків № 3 і № 4 Хмельницької АЕС, у тому числі для оплати послуг і товарів, що постачаються з РФ і українськими виконавчими організаціями, а також послуг на території України.

Як повідомив раніше президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський, орієнтовна вартість двох блоків оцінюється в 4-5 млрд дол.