ua en ru

Проект держбюджету України на 2014 р. підготовлено з розрахунків на угоду з МВФ, - джерело

Проект державного бюджету України на 2014 р. підготовлено з розрахунків на підписання угоди з Міжнародним валютним фондом (МВФ). Про це пише "Комерсант Україна" з посиланням на джерело в Кабінеті міністрів.

За словами керівника одного з великих банків з іноземним капіталом, схожі очікування є і в Мінфіні

Нездатність уряду продовжити співпрацю з МВФ серйозно позначається на економіці України і реальному секторі. Минулого місяця міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило суверенний рейтинг України до переддефолтного рівня Саа1, назвавши однією з причин такого кроку зменшення ймовірності підписання угоди з МВФ у зв'язку з наближенням президентських виборів 2015 р. Слідом за суверенним були погіршені рейтинги інших українських емітентів, що істотно підвищило вартість залучення бізнесом позикового капіталу.

Сам по собі візит в Україну технічної місії МВФ не означає початку переговорів про відкриття нової кредитної лінії.

"Однак місія МВФ дозволить уточнити нинішню ситуацію в Україні і скоригувати свої рекомендації до економічної політики країни... Українська влада повинні показати, що вони готові до виконання ключових рекомендацій фонду - це дозволить розраховувати на деякі поступки з боку МВФ", - зазначила головний економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан.

За півтора тижні, починаючи з вчорашнього дня, місія МВФ повинна проаналізувати економічну ситуацію в Україні та вивчити заходи уряду щодо її стабілізації. Висновки чиновників фонду безпосередньо впливають на умови відкриття нової кредитної лінії для України. Нагадаємо, попередня програма stand-by завершила свою дію ще в минулому році. З тих пір українська влада заявляє про необхідність відкриття нової кредитної лінії обсягом близько 15 млрд дол. Ці кошти в першу чергу необхідні для проведення виплат за попередніми кредитами МВФ - у жовтні-листопаді цього року країні належить виплатити фонду три транші на загальну суму 1,57 млрд дол. Ще 2,5 млрд дол. потрібно виплатити в 2014 р.

Основною проблемою у взаєминах з МВФ в останні роки було небажання української влади підвищувати тарифи на газ для населення і теплокомуненерго. Віце-прем'єр Олександр Вілкул минулого тижня ще раз заявив, що до закінчення нинішнього опалювального сезону корекції тарифів не буде. За словами джерела , знайомого з ходом переговорів, МВФ вважають неприпустимою практику фінансування дефіциту НАК "Нафтогаз України" за рахунок випуску цінних паперів держбанками.