ua en ru

Проект генплану Києва передбачає збільшення показника забезпеченості житлом майже на 30% до 2025 р., - КМДА

Проект генплану Києва передбачає збільшення показника забезпеченості житлом майже на 30% до 2025 р. Про це повідомляє прес-служба Київської міської державної адміністрації (КМДА).

"Існуючий житловий фонд не може забезпечити кожну родину комфортною квартирою, а житлова забезпеченість складає 21,4 кв. м, що суттєво менше, порівняно з забезпеченістю в столицях країн Західної Європи та США. До 2025 року цей показник становитиме близько 27,5 кв. м на одну особу, а це перевищує поточний показник майже на 30%, - зазначив заступник начальника головного управління містобудування та архітектури Андрій Куделін.

Проектом генплану, зокрема, передбачена реконструкція, ремонт та санація існуючого застарілого житла (9-12-16-ти поверхових панельних житлових будинків) із застосуванням поліпшених планувальних рішень та енергозберігаючих технологій.

За словами Куделіна, аналіз територіальних ресурсів у Києві підтверджує можливість будівництва нового житла обсягом 28,5 млн кв. м. Цей показник необхідний для досягнення житлової забезпеченості 27,5 кв.м. на одного мешканця або комфортної квартири для кожної родини.

Проектом генерального плану передбачено, що близько 10% житла, яке надаватиметься для проживання киянам, що перебувають на квартирному обліку, має споруджуватися за бюджетні кошти. А для вирішення житлової проблеми на довгостроковий період та забезпечення населення доступним, якісним і комфортним житлом заплановано стимулювання будівництва житла економ-класу, розроблення і впровадження ефективного механізму іпотеки.

Під час наради представники забудовників запропонували повертати місту земельні ділянки, відведені для будівництва, але не освоєні протягом п'яти років. Запропоновано також підготувати у складі генерального плану регламентну частину, яка встановить певні обов'язкові нормативи забудови міста щодо одночасного створення зелених зон, зведення шкіл, дитсадків при забудові мікрорайонів.

Нагадаємо, 28 квітня повідомлялося, що проведенням круглого столу "Врахування пропозицій киян у проекті генерального плану Києва" розпочато другий етап громадського обговорення проекту нового основного містобудівного документу столиці.