ua en ru

Проект електронно-соціальної карти в Україні може бути реалізований за допомогою російської АФК «Система», - джерело

Проект електронної соціальної карти в Україні планується реалізувати в рекордно короткі терміни руками іноземної компанії - російської фінансово-промислової групи АФК "Система". Про це повідомляють близькі до Кабміну джерела, передає "Дзеркало тижня".
Засідання Міжвідомчої комісії уряду України з впровадження електронної соціальної картки відбулося одночасно з проведенням засідання РНБО в середу, 17 листопада. До складу Міжвідомчої комісії введено одного росіянини. Це віце-президент ВАТ «СІТРОНІКС» Борис Вольпе. «Ситроникс» входить до бізнес-імперії росіянина Володимира Євтушенкова АФК «Система». Саме АФК «Система», якій належить телекомунікаційний гігант МТС, є основним претендентом на купівлю «Укртелекому».
Джерела «ДТ» стверджують, що саме лобіювання «Системою» проекту ЕСК надихає уряд на настільки стрімкі дії, не обтяжені формальностями.
При цьому, судячи з офіційними даними самого ВАТ «СІТРОНІКС», компанія не має досвіду в самій Росії по створенню електронних соціальних карток, не має глибоких розробок у сфері захищених електронних платіжних систем зі смарт-картами. Крім того, можливості цієї компанії по впровадженню інновацій в даний час обмежені. Згідно з офіційними звітами, «Ситроникс» останні два роки працює з великими збитками. За перші шість місяців 2010 року - понад 33,5 млн дол За підсумками 2009 року чистий виторг «Ситроникса», в порівнянні з 2008 р., впав на 27%, а загальний борг компанії становить понад 775 млн дол, у зв'язку з ніж керівництво АФК «Система» планує злиття збиткового «Ситроникса» з іншого, фінансово ефективної, компанією.
Господар «Системи» В. Євтушенков є родичем і діловим партнером екс-мера Москви Юрія Лужкова. Бізнес «Системи» зараз також перебуває під пильною увагою російської влади, як і бізнес «Інтеко».
Варто відзначити, що 19 вересня 2007 року в повній відповідності з нормативною базою щодо інформатизації, тодішній прем'єр-міністр Віктор Янукович видав розпорядження № 752-р «Про створення інформаційно-телекомунікаційної системи« Фінанси », призначеної для обміну фінансово-економічними даними між Мінфіном, Мінекономіки, ДПА, Держмитслужбою, ГоловКРУ, Держказначейством, Держфінмоніторингом, ФДМ, Держкомстатом, Нацбанком, МВС і СБУ, проте в даний час впровадження ІТС «Фінанси» згідно з постановою прем'єра В. Януковича заблоковано.