ua en ru

Проект бюджету Іспанії на 2012 р. передбачає економію більше 27 млрд євро

Проект бюджету Іспанії на 2012 р. передбачає економію більше 27 млрд євро. Як повідомила сьогодні офіційний представник уряду Іспанії Сорайя Саєнс де Сантамарія, дані кошти уряд країни має намір економити за рахунок заморожування зарплат державних службовців, а також за рахунок скорочення бюджетів міністерств і відомств в середньому на 16,9%, передає Reuters. Подібні кроки повинні дозволити досягти цільових показників щодо скорочення дефіциту бюджету країни на поточний рік до 5,3% ВВП.

На початку березня ц.р. іспанська влада буквально "приголомшила" ринки, повідомивши, що Іспанія закладе в своєму бюджеті прогнозний показник по дефіциту на 2012 р. на рівні 5,8% ВВП, що помітно перевищує узгоджені раніше з Євросоюзом 4,4% ВВП. До цього в іспанському уряді розраховували знизити бюджетний дефіцит в 2012 р. до 4,4% від ВВП, однак аналітики вважали це завдання важкоздійснюваним, оскільки вона базувалася на оцінці росту ВВП в поточному році на 2,3%. За актуальному прогнозом Банку Іспанії, економіка країни в 2012 р. скоротиться на 1,5%.

Євросоюз відреагував досить різко на подібні заяви іспанської влади, зажадавши від уряду країни скоротити бюджетний дефіцит хоча б до 5,3% ВВП. У відповідь іспанська влада запевнила, що зробить все можливе, щоб знизити бюджетний дефіцит до узгодженого з ЄС рівня в 5,3% ВВП у поточному році, в тому числі проведуть додаткову програму жорсткої економії, незважаючи на активні протести населення.

Нагадаємо, уряду Іспанії не вдалося досягти цільового показника зі скорочення дефіциту бюджету та на 2011 р., який, у кінцевому рахунку, склав 8,5% ВВП, знизившись з 9,2% ВВП за підсумками 2010 р. Цільовий показник при цьому становив 6% ВВП.

Відзначимо, що, відповідно до підписаного 2 березня ц.р. 25 державами - членами ЄС новим європейським договором про контроль над бюджетами, держави, що порушують бюджетні приписи, можуть бути оштрафовані за рішенням Європейського суду на суму до 0,1% від ВВП країни.