ua en ru

Продажі автомобілів в КНР в серпні ц.р. виросли в річному численні на 55,7% і склали 1,21 млн авто

Продажі автомобілів у Китаї (включаючи комерційний транспорт) в серпні 2010 р. виросли в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 55,7% і склали 1,21 млн авто. Про це повідомив Китайський центр автомобільних технологій і досліджень (CATRC), передає РБК з посиланням на Associated Press. Відзначимо, що зростання продажів автомобілів в серпні 2010 відновився в порівнянні з липнем 2010 р., коли цей показник виріс у порівнянні з липнем 2009 р. лише на 17,2% і склав 1,05 млн автомашин. У червні ц.р. показник виріс в річному численні на 19,4%.
Аналітики пов'язують збільшення продажів у Китаї з державним субсидируванням, спрямованим на підвищення стандартів енергоефективності для автомобілів, яке викликало зростання попиту на продукцію. Продажі енергозберігаючих автомобілів у Китаї виросли на 32% - до 129 тис. 600 машин. Аналітики відзначають, що представлені сьогодні дані є обнадійливими новинами для автовиробників, які орієнтуються на ринок КНР на тлі ослаблення попиту на продукцію на ринках США і Європи.
Згідно із прогнозом експертів, продажі автомобілів у Китаї в 2010 р. виростуть не більше ніж на 20%, хоча в 2009 р. показник продемонстрував зростання в 45%. Тим часом за перші вісім місяців 2010 р. (з січня по серпень) продажі автомобілів у Китаї склали 9,5 млн штук, що на 32% більше, ніж в аналогічному періоді роком раніше.
Уповільнення зростання автопродажів у Китаї, зафіксоване в попередньому місяці, може бути пов'язано із заходами по "охолодженню" китайської економіки, які приймаються на рівні уряду країни, відзначають аналітики. Тим не менше місцевий авторинок продовжує отримувати підтримку "зверху" у вигляді держсубсидирування попиту. Так, в травні ц.р. китайський уряд продовжив на 6 місяців - до кінця поточного року - програму утилізації старих автомобілів. У рамках цієї програми автовласники, які відмовляються від своїх старих машин, можуть претендувати на знижку в розмірі 3-6 тис. юанів (350-700 дол.) при купівлі нового автомобіля.