ua en ru

На продажу стадіону "Металіст" Ярославський міг заробити за рахунок держави 50 млн доларів, - експерт

На продажу стадіону "Металіст" Ярославський міг заробити за рахунок держави 50 млн доларів, - експерт Фото: Олександр Ярославський

Сам стадіон оцінили в 80 млн доларів

На продажу стадіону "Металіст" Олександр Ярославський міг заробити за рахунок держави 50 млн доларів. Таку думку висловив керівник Центру політичної розвідки Олег Постернак, повідомляє прес-служба Асоціації політичних консультантів України.

Зокрема, експерт підкреслив, що в одному з останніх інтерв'ю Ярославський відповів на питання про стадіон "Металіст", при цьому "змістивши акценти в зручний для себе бік".

"Перше, він акцентував увагу на те, за які кошти був реконструйований стадіон. Але власне кажучи, це було і раніше відомо, у багатьох інтерв'ю, статтях та звітах вказувалося, сума витрат на реконструкцію стадіону приблизно дорівнює 100 млн доларів, її підтверджує і сам бізнесмен. З цієї суми, згідно зі звітами, 70 млн доларів було отримано з державного, обласного та міського бюджетів, і внесок самого Ярославського, який, за його словами, склав 30 млн доларів", - підкреслив Постернак.

Він зазначає, що в грудні 2012 року Ярославський продає ФК "Металіст" олігарху Сергію Курченко. Вартість продажу ФК "Металіст" разом з часткою Ярославського в стадіоні "Металіст", за оцінками Forbes, становить 300 мільйонів доларів.

"Ярославському на стадіоні належала частина підтрибунних приміщень і кілька об'єктів на території арени. Сам стадіон оцінили в 80 млн доларів, враховуючи, що він вклав у реконструкцію стадіону всього 30 млн доларів, а держава 70 млн доларів, то фактично за державний рахунок Ярославський міг заробити на рівному місці 50 млн доларів, адже ці гроші країні ніхто відшкодовувати не збирався", - заявив Постернак.

"За словами олігарха "в цьому питанні все прозоро". І це дійсно так, дійсно прозоро. Адже якщо б держава не вклала у реконструкцію 70 млн доларів, то його ніколи не оцінили б на продаж в 80 млн доларів", - додав експерт.

Він упевнений, що "старий, занедбаний стадіон коштує в рази дешевше, от і виходить, що він збільшив капіталізацію об'єкта за державні кошти".

"Якщо відсумувати цю тему і додати до неї інші "інвестиційні проекти" Ярославського, чого тільки коштує міжнародний скандал з силовим захопленням Кременчуцього НПЗ, який поклав на плечі українських платників податків обов'язок виплатити 144 млн доларів і інші "прозорі" схеми, можна здогадуватися з якою метою Ярославський претендує на великі активи в цій країні", - резюмував Постернак.