ua en ru

Проблему "митних схем" можна вирішити тільки шляхом комплексної реформи, - Тупальський

Проблему "митних схем" можна вирішити тільки шляхом комплексної реформи, - Тупальський Фото: Київська митниця (facebook.com/TupalskiySergei)

Керівник Київської митниці переконаний, що митна система України потребує комплексної реформи

Митна система України потребує комплексної реформи, в першу чергу, в площині законодавства. Про це на своїй сторінці у Facebook написав в.о. начальника Київської міської митниці ДФС Сергій Тупальський.

"В межах діючого Митного кодексу усі спроби "залатати" якісь дірки обернуться лише милицями. Привести систему митного законодавства України до збалансованого стану так не вдасться. І мова не про формальні речі, коли ми в низці статей Кодексу досі бачимо "органи доходів і зборів". Мова про те, що діючий Митний кодекс зараз не відповідає ані стратегічним цілям країни, ані викликам, що постали перед нами за останні роки", - зазначив він.

Керівник столичної митниці конкретизував, що виконання українськими митниками своїх функцій ускладнюється наявністю лінії розмежування в зоні АТО, неконтрольованою ділянкою російсько-українського кордону, окупованими районами Донецької та Луганської областей, адміністративним кордоном з анексованою Автономною Республікою Крим і т. д.

"І при всьому цьому ми намагаємось рухатись до Європи, де й кордонів у нашому розумінні часто не існує", - вказав Тупальський на наявні протиріччя.

На його думку, в умовах, що склались, пріоритетами в функціоналі митниці є забезпечення безпеки і контроль, який буде узгоджений з подальшим фіскальним контролем.

"Тобто прозорість найменших угод, касові апарати у кожного та скрізь – ось шляхи подолання "контрабанди" та "схем". Ну або можна продовжувати у всіх проблемах звинувачувати митників", - додав Тупальський.