ua en ru

Приватизація об'єктів теплової енергетики в Україні має пройти з урахуванням інтересів вітчизняного вуглепрому, - експерт

Майбутня приватизація «Дніпроенерго» і «Західенерго» повинна пройти з обов'язковим урахуванням інтересів вугільної галузі України. Таку думку висловив віце-президент американської компанії ContourGlobal, експерт по енергоринку Юрій Саква.
«Українське вугілля - альтернатива дорогому російському природному газу. Це стратегічна сировина, яке забезпечить енергетичну незалежність України від зовнішніх енергоресурсів», - вважає Саква.
На його думку, зараз Україні необхідно повністю відійти від використання газу як палива для ТЕС і перейти на 100% на вугілля. «Україні має величезні власні ресурси вугілля. Тому не можна розглядати приватизацію теплової енергетики та створення ринку електроенергетики без паралельного розвитку вугільної галузі та ринку вугілля», - зазначив експерт.
Тому, поряд з інвестзобов'язаннями по заміні фізично і морально зношене устаткування ТЕС на сучасне, варто зобов'язати майбутніх власників електростанцій купувати вугілля на внутрішньому ринку. «Це дозволить забезпечити стабільний попит на українське вугілля, що дасть можливість подальшого розвитку вугільної галузі», - підкреслив Саква.
Нагадаємо, цього року, крім продажу двох теплових генерацій планується продаж пакетів акцій в дев'яти обленерго - 25% акцій «Київенерго», 50% акцій «Закарпаттяобленерго», 46% акцій «Черкасиобленерго», 50% акцій «Дніпробленерго», 45% акцій «Крименерго», 50% акцій «Вінницяобленерго», 40% акцій «Донецькобленерго», 45% акцій «Чернівціобленерго» та 26% акцій «Тернопільобленерго». На думку аналітиків, ціна продажу пакетів акцій буде близька до ринкової. Так, держпакет акцій «Дніпроенерго» у розмірі 25% коштує 1,1 млрд грн, а 45,1% акцій «Західенерго» - 1,7 млрд грн.