ua en ru

Приватизація об'єктів енергетики в Україні має проходити паралельно з реформою енергоринку, - експерт

Приватизація об'єктів енергетики в Україні має проходити паралельно з реформою енергоринку, заявив колишній міністр палива і енергетики Іван Плачков.
«Про реформу енергоринку говорять уже багато років. І сам її процес займе кілька років. А інвестиції для розвитку теплової генерації і обленерго потрібні вже зараз. Тому приватизація і реформи - це самостійні процеси, які можуть йти паралельно», - вважає Плачков.
За його словами, реформа енергоринку передбачає лібералізацію тарифів, у результаті чого вартість електроенергії для населення зросте в чотири рази - через відмову від перехресного субсидування. «У зв'язку з наміченими на 2012 р. виборами до парламенту, проведення такої реформи в короткі терміни неможливо. А наповнювати бюджет і оновлювати основні фонди енергокомпаній потрібно вже зараз. В іншому випадку, вже через 5 років можливий дефіцит електроенергії через виведення з експлуатації старих потужностей ТЕС», - зазначив колишній глава Мінпаливенерго.
Нагадаємо, 21 вересня Кабінет міністрів затвердив умови приватизації 45,1% акцій «Західенерго» і 25% акцій «Київенерго». Таким чином, в Україні було дано старт приватизації теплової енергетики. Протягом 2011-2012 рр. уряд планує приватизувати всі чотири теплові генерації і 14 обленерго, які передані в управління НАК «ЕКУ».
За оцінками НАК «ЕКУ», загальний обсяг інвестицій в теплову генерацію до 2019 р. оцінюється в 18-20 млрд дол.., 70% з яких необхідно направити на технічну реконструкцію і будівництво нових енергоблоків, близько 25% - на екологічні заходи і близько 5 % - на виконання умов інтеграції України до Євросоюзу. У той же час, уряд не має можливостей для такого фінансування теплової генерації - через необхідність здійснення значних виплат за зовнішніми запозиченнями в найближчі п'ять років.