ua en ru

Приєднання шахт до "Центренерго" підвищить її конкурентоздатність, - Фонд держмайна

Приєднання шахт до "Центренерго" підвищить її конкурентоздатність, - Фонд держмайна Фото: шахта (з відкритих джерел)
Автор: РБК-Украина

Сьогодні працює міжвідомча робоча група, яка розробляє модель можливого об’єднання держшахт та "Центренерго"

Створення вертикально інтегрованої компанії шляхом об’єднання ПАТ "Центренерго" та ряду державних вугледобувних шахт дозволить генеруючій компанії ефективніше конкурувати на ринку електроенергії, а також дозволить підняти вартість продажу державного пакета акцій під час приватизації.

Про це заявив прес-центр Фонду державного майна України (ФДМУ) у відповідь на запит агентства ExPro.

"Створення вертикально інтегрованої державної компанії на базі ПАТ "Центренерго" може дозволити їй ефективніше конкурувати на ринку електроенергії", - йдеться у повідомленні.

Також у ФДМУ повідомили, що у 2018 році міжнародний радник з приватизації "Центренерго" (польське відділення аудиторської компанії Ernst&Young) дійшов висновку, що єдиним ефективним шляхом для зростання вартості активів компанії є забезпечення "Центренерго" власною сировинною базою.

"Рішення щодо цього питання буде прийматися урядом", - повідомили у фонді.

За даними ФДМУ, на сьогодні створена та працює міжвідомча робоча група, яка розробляє модель можливого об’єднання державних шахт та "Центренерго". Група має напрацювати рішення до кінця вересня.

Коментуючи можливі строки об’єднання, в прес-центрі Фонду держмайна зазначили, що розгляд цього питання після напрацювання моделі робочою групою буде тривати щонайменше 3 місяці.

Нагадаємо, 2 вересня Кабінет міністрів зробив перший крок для об'єднання державних шахт з "Центренерго". З ініціативи Фонду державного майна уряд створив робочу групу, яка повинна визначити модель організації вертикально-інтегрованої компанії на базі держшахт і "Центренерго".

За оцінками уряду, такий крок буде сприяти підвищенню інвестиційної привабливості "Центренерго", приватизація якої запланована на 2021 г. Також це рішення дозволить реструктуризувати вугільну галузь і забезпечити гарантований збут вугілля.

Раніше ідею об'єднання "Центренерго" з держшахтами озвучували голова комітету Верховної ради з питань енергетики Андрій Герус і керівник "Центренерго" Олександр Корчинський.