ua en ru

Прийняті зміни до ЗКУ дозволять сільрадам більш інтенсивно проводити інвентаризацію і реінвентарізацію земель, - К.Бондарєв.

Зміни до ст. 209 Земельного кодексу України (ЗКУ) (закон № 3231) дозволять сільрадам більш інтенсивно проводити інвентаризацію і реінвентарізацію земель. Про це РБК-Україна сказав один зі співавторів документа, заступник голови податково-митного комітету Верховної Ради Костянтин Бондарєв.
«Коли відбувається зміна цільового призначення сільськогосподарських земель, компенсаційні кошти, що виплачуються за це власниками паю, надходять на спеціальний рахунок, після чого їх більша частина переходить у розпорядження облради, менша - сільраді, якій належала земля. І ці гроші сільрадами раніше повинні були витрачатися на поліпшення грунтів. Зрозуміло, що далеко не скрізь це робилося і робиться. І тільки в Київській обл. в 2009 р. залишок коштів за цією статтею склав 200 млн грн. Тепер же сільради зможуть використовувати ці гроші для інвентаризації земель, а також їх реінвентарізаціі, оскільки багато наділів були інвентаризовані ще при СРСР і ці дані застаріли. Крім того, сільради зможуть витрачати звільнившийся ресурс на оформлення земельних ділянок для малозабезпечених», - підкреслив К.Бондарєв.