ua en ru

Прийняття бюджету є єдиним доказом існування коаліції, - експерт

Прийняття бюджету - це реальний і єдиний доказ існування не тільки парламенту, але й коаліції. Таку думку висловив директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко, коментуючи ситуацію з затягуванням бюджетного процесу українським парламентом у неділю, 28 грудня.

"Тому більшість не на словах, а справою повинна продемонструвати свою єдність", - підкреслив експерт.

Небоженко зазначив, що бюджет потрібен, зокрема, і для того, щоб Україна могла отримати фінансову допомогу в дуже складних умовах відкритої інтервенції і, як результат, втрату величезної частини економічного потенціалу. Він звернув увагу на те, що допомога МВФ також потрібна тому, що в умовах зовнішньої агресії жоден іноземний капітал не ризикне вкладати сюди гроші.

"Так, бюджет непростий, але ж треба з чогось починати, вносячи в майбутньому поправки і доповнення до документа. Кабінет міністрів України без державного бюджету - це політична естрада, а не вищий орган виконавчої влади в країні", - заявив Небоженко.

За словами експерта, головна причина того, що навколо бюджету ведуться справжні бої - це не тільки бажання Кремля позбавити України реального фінансового документа та можливості провести реформи, але і боягузтво з боку депутатів.

"Але відтепер так буде кожен день - кожний наступний новий реформаторський закон буде небезпечнішими і складніше попереднього. Звикайте, панове депутати!", - закликав директор "Українського барометра".

"Прийняття бюджету - це обов'язок депутата. Не можеш - не берись, не хочеш - виходь з більшості і йди до друзів Путіна - там ситніше і не так страшно", - підсумував Небоженко.