ua en ru

Прийняття антикорупційних законів відбулося завдяки тандему Турчинов-Яценюк, - політолог

Ухвалення сьогодні у Верховній Раді пакету із п'яти законопроектів щодо боротьби з корупцією відбулося завдяки плідній взаємодії уряду та голови ВР Олесандра Турчинова. Про це заявив політолог, директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.

"Попри те, що більшість громадян України критично ставиться до Верховної Ради, сьогодні історичний день, оскільки було ухвалено у першому читанні пакет із п'яти законопроектів щодо боротьби з корупцією, розроблений урядом та Президентом України", - заявив Небоженко

"Я хочу наголосити, що їх ухвалення відбулося завдяки успішному тандему: Арсеній Яценюк - прем'єр-міністр та голова Верховної Ради Олександр Турчинов. Завдяки їх злагодженій роботі попри те, що у них немає своєї більшості і йде виборча компанія, вдалося провести ці надважливі проекти. Навіть всупереч тому, що самі антикорупційні ініціативи активно блокуються представниками політичної еліти колишнього Президента України Віктора Януковича", - наголосив експерт.

Зокрема, Небоженко відзначив антикорупційну стратегію, запропоновану урядом, та "кодекс поведінки української бюрократії" - коли вводиться особлива спеціальна процедура декларування доходів і витрат всіх державних чиновників вищої категорії.

"Важливо, що виникла і прозвучала ідея, що корупція перестає бути фактом збагачення чиновників. А на перше місце виноситься те, що треба піднімати економіку і бізнес. Наприклад, мені неважливо, хто очолюватиме це Антикорупційне бюро. Головне, що воно розслідуватиме корупційні злочини. Оскільки за нинішніми законами про СБУ і прокуратуру вони мають невластиві їм функції економічних розслідувань", - підкреслив політолог.

Небоженко також зазначив, що сьогодні у ВР парламентська республіка показала свою ефективність, коли всі гілки влади активно взаємодіють між собою.

"Непотрібно навіть змінювати Конституцію. Навіть найрадикальніші зміни можна ухвалювати, якщо є політична воля і бажання", - резюмував політолог.