ua en ru

Приклад Грузії показує, що вимоги для євроінтеграції постійно змінюються, - Медведчук

Приклад Грузії показує, що вимоги для євроінтеграції постійно змінюються. Таку думку у своєму блозі висловив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Навіть найбільш переконані прихильники європейського вектора інтеграції визнають, що шлях України в Євросоюз не буде безхмарним, потрібні певні жертви. Але от потім ми ніби сповна окупимо всі свої зусилля. Залишилося тільки підписати низку договорів, виконати деякі вимоги у сфері державного устрою, відмовитися від самостійної економічної стратегії і - вуаля! - ми перетворюємося в повноправних членів європейського співтовариства.

У теорії звучить цілком логічно. Але ця теорія припускає, що європейські вимоги зрозумілі, прогнозовані і здійсненні в принципі. Для нас в цьому сенсі може бути цікавим досвід прозахідної політики Грузії, яка почала спроби європеїзації куди раніше нас і нібито вже досягла певних успіхів", - заявив Медведчук.

Протягом десяти років Грузія беззаперечно підкорялася рекомендаціям ЄС і США, пише політик. Природно, що для цього довелося самим кардинальним чином змінити орієнтацію грузинської економіки. В жертву політиці був принесений російський ринок збуту. Підготовлена американськими інструкторами грузинська армія, по суті, спровокувала війну з Росією в серпні 2008 року. Важко однозначно стверджувати, на що вони розраховували, але чим це закінчилося для Грузії - відомо. Країна створила ідеальні умови для іноземних інвесторів, європейський бізнес приватизував кращі активи.

"За цей час обставини змінилися. Зробленого, виявляється, вже недостатньо для європейської інтеграції. Як думаєте, що тепер повинні зробити жителі кавказької республіки? Природно, захистити права геїв і всіх інших сексуальних меншин. Нагадаю, що їх остання спроба провести парад у Тбілісі закінчилася абсолютно неполіткоректним поведінкою грузинських громадян. Навіть великі сили місцевої поліції не змогли вберегти тамтешніх представників альтернативних сексуальних орієнтацій від гніву натовпу, багато було побито, закидані камінням. Це викликало шквал обурення в європейській пресі, яка, незважаючи на всю відданість грузин прозахідного зовнішньополітичного курсу, початку на всі лади бичувати маленьку кавказьку країну. Багато говорилося про "дикості грузин", але головним винуватцем названа, звичайно ж, православна церква. Як вважають у Європі, Грузія надмірно віддана своїм традиційним цінностям", - зазначив Медведчук.

На його думку, претензії європейської сторони виглядають повним абсурдом.

"Чи можна вимагати від грузинських політиків захищати і підтримувати геїв і одночасно з цим очікувати від країни дотримання т.зв. європейських стандартів демократії? Зрозуміло, немає. Будь-яка влада, яка візьметься за насаджування цінностей, які не поділяють більшість грузинів, приречена на політичну загибель. Нав'язати гей-свободи в Грузії можна тільки шляхом придушення опозиції самими антидемократичными методами. Точно так само доведеться чинити тиск і на церкву, що саме по собі суперечить європейським ж принципами свободи совісті. Таким чином, незважаючи на всі понесені жертви, грузини в новій Європі залишаються такими ж ізгоями, як і десять років тому. Як відомо, сьогодні Грузія поступово приходить у себе після десятиліття "демократизації за Саакашвілі", і наслідки насадження «європейських стандартів» ще довго будуть позначатися на всій країні. Символічно, що в честь закінчення цього маразму навіть збираються перейменувати площу Революції троянд " у Тбілісі.

Чи збирається Україна повторити цей шлях? І яку ціну може заплатити? І за що? Ми знаходимося в подібному становищі. Україна може домогтися візового режиму з Росією, знищення національного виробника і постійно нарощувати держборг. Ще простіше, прийняти ті закони, які вимагає від нас ЄС у справі державного адміністрування. Навіть зрівняти геїв у правах з традиційними сім'ями можна. Але все це займе якийсь час, і вимоги Європи знову зміняться. Знову ми будемо порушувати чиїсь права, знову Україна виявиться занадто далеко від якихось наступних стандартів. І навіть сама гнучка позиція влади тут не допоможе", - резюмував політик.