ua en ru

Під прикриттям деолігархізації відбувається переділ власності, - експерти

Під прикриттям деолігархізації проходить переділ власності. Про це заявив під час круглого столу "Новий монополізм або демонополізація України" народний депутат від "Радикальної партії" Ігор Попов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Фактично, під прикриттям кампанії по деолігархізації проходить банальний переділ власності. Та створюються нові олігархи. Будується політична і економічна монополія", - заявив нардеп.

За його словами, справжня деолігархізація передбачає, зокрема, усунення олігархів від контролю за державними підприємствами і політичними процесами. "Реальна деолігархізація - це те, що потрібно нашій державі, нашому суспільству - це усунення олігархів від контролю за державними підприємствами, від контролю за політичними процесами, але створення можливостей для ведення цивілізованого бізнесу", - зазначив Попов.

У свою чергу, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов зазначив, що за рахунок проведення деолігархізації нова еліта намагається стати новими олігархами.

"Майдан переміг, але проблема або дилема деолігархізації залишається. Еліти, які отримали владу і власність... у них є спокуса стати, так би мовити, новими олігархами за рахунок інших репреватизацій або розкуркулення, розолігархізації інших олігархів", - заявив політичний експерт.

Він також висловив побоювання, що боротьба з олігархами може перетворитись в боротьбу з промисловістю. "Україна має шанс вижити тільки як індустріальна та аграрна країна", - сказав Карасьов, маючи на увазі ризики, які несе в собі політика деолігархізації.