ua en ru

Прихід української опозиції до влади - не панацея від економічних проблем, - німецький політолог

Якщо опозиція і влада не підуть на компромісні переговори найближчим часом, політична криза в Україні перейде в економічну та соціальну сфери. Про це розповів німецький політолог, директор Центру ім. Бертольда Бейца при Німецькій раді з зовнішньої політики Олександр Рар.

"Тоді ситуація стане набагато складнішою, адже на вулицю вийдуть не тільки люди, які протестують за певні політичні свободи і за приєднання до Європейського Союзу, а вже ті люди, які не зможуть в банкоматах забрати свої гроші, яким не платитимуть зарплату", - заявив політолог.

Ескалація конфлікту і відмова від переговорів, на його думку, тільки погіршить ситуацію.

Коментуючи можливі зміни в українському уряді, Рар зазначив, що прихід до влади опозиції нічого принципово не змінить.

"Навіть якщо опозиція прийде до влади, я не бачу у неї важелів або пропозицій для врегулювання економічної ситуації. Будь-якому новому уряду України доведеться здійснювати дуже важкі кроки. І це може бути причиною того, чому опозиція особливо не рветься до влади", - переконаний експерт.

Тим часом, за словами політолога, ситуація посилюється протистоянням у боротьбі за Україну між Росією і Європейським Союзом.

При цьому він висловив здивування стосовно того, що обидві сторони не можуть домовитися про спільні заходи стабілізації ситуації в Україні.

"Виходить так, що або Росія пропонує гроші, або Захід. Це теж погіршує ситуацію, ставить Україну перед вибором - або Захід, або Схід. Але зараз, в найближчі пару тижнів, я думаю, економіка буде давати збій, і потрібно буде терміново шукати гроші для того, щоб стабілізувати ситуацію", - резюмував Рар.