ua en ru

Причиною погіршення споживчих настроїв українців стало різке зниження індексу економічних очікувань, - експерт

Основною причиною погіршення споживчих настроїв минулого місяця стало різке зниження індексу економічних очікувань із значення 102,6 у червні до 90,1 у липні. Таку думку висловив керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко, коментуючи результати дослідження, проведеного компанією GFK Ukraine та Міжнародним центром перспективних досліджень (МЦПД), згідно з яким, індекс споживчих настроїв у липні 2010 р. знизився на 8,57% до 86,4 пунктів.

«Це пов'язано з негативними очікуваннями населення з приводу майбутнього врожаю, можливої другої хвилі кризи, а також намірів влади провести непопулярні реформи в країні», - вважає він.

М.Івченко відзначив, що оцінка поточного матеріального стану також погіршилася на 1,3 пункту до 80,9 пункту - у населення зменшилися бажання купувати товари тривалого користування (меблі, побутова техніка і т.д.), що, звичайно, не додає оптимізму.

На його думку, підвищення негативних настроїв стосовно перспектив економіки країни відбилося на очікуваннях інфляції та безробіття. Дані показники в липні виросли на 6,7 до 182,4 та на 6,2 пунктів до 113,1 відповідно.

«Зростання індексу очікування інфляції у населення за офіційної дефляції є негативним сигналом. Даний індекс має випереджальний характер і говорить про можливе прискорення темпів інфляції в осінньо-зимовий період. Зростання індексу очікування безробіття свідчить про погіршення оцінок у сфері зайнятості на тлі уповільнення зростання економіки України», - відзначає експерт.