ua en ru

Причиною падіння трьох супутників "Глонасс-М" стали системні помилки, допущені РКК "Енергія"

Причиною падіння трьох супутників "Глонасс-М" 5 грудня 2010 р. став комплекс помилок, в тому числі і в експлуатаційній документації. Як пише сьогодні газета РБК daily, супутники впали в результаті системних помилок, допущених РКК "Енергія", починаючи з розрахунку нової формули заправки паливом модернізованого розгінного блоку ДМ-3 і закінчуючи відсутністю передстартових перевірок блоку на Байконурі, повідомив голова міжвідомчої комісії з розслідування інциденту, генеральний директор Центрального науково-дослідного інституту машинобудування Геннадій Райкунов.

"Попередні висновки комісії такі: РКК" Енергія "робила помилки в попередніх розрахунках по заправці модернізованого розгінного блоку ДМ-3. Помилка у формулі потрапила в експлуатаційну документацію на космодром Байконур. Керуючись помилковою документацією, бойовий розрахунок справив заправку розгінного блоку перевищеним вмістом окислювача (компонент палива - скраплений кисень) на 1-1,5 т ", - сказав Г.Райкунов. За його словами, в результаті незапланованому обважнення космічної головної частини енергетики ракети-носія "Протон-М" не вистачило для штатного виведення супутників на орбіту і призвело до їх падіння.

Супутники "Глонасс-М", які були запущені 5 грудня ц.р. з космодрому Байконур, через кілька годин впали в Тихому океані на північний захід від Гонолулу, не досягнувши орбіти. Після виведення супутників на навколоземну орбіту формування російської глобальної навігаційної супутникової системи ГЛОНАСС повинно було завершитися. У Міноборони заявили, що втрата супутників не позначиться на роботі проекту в цілому. Майже відразу Президент РФ Дмитро Медведєв доручив перевірити витрачання коштів на реалізацію програми Глонасс. Також президент зажадав провести перевірку причин втрати супутників і з'ясувати ступінь відповідальності осіб, причетних до події.