ua en ru

Причина зниження індексу інформпрозорості українських банків - скорочення банків з вільним обігом єврооблігацій, - експерт

Причина зниження середнього індексу інформаційної прозорості українських банків - скорочення банків з вільним обігом єврооблігацій. Про це заявив незалежний банківський експерт Олексій Куценко, передає кореспондент РБК-Україна.
"Ті банки, які виходили на міжнародні ринки капіталу, на них автоматично поширювалися вимоги до прозорості, якої очікували іноземні інвестори (МСБЗ та МСФЗ)", - заявив О.Куценко, і додав, що в минулих роках таких банків було 11, а в цьому - вже 8.
Подібна ситуація автоматично звільняє ті банки, які провели реструктуризацію від необхідності розкриватися за міжнародними стандартами.
Крім того, експерт вважає, що зниження інформаційної прозорості банків сприяло те, що з 30 лише 2 банки були підключені до системи моніторингу Escreen.

Нагадаємо, середній індекс інформаційної прозорості 30 найбільших банків України в 2010 р. знизився на 6,1 п.п., до 42,7%, в порівнянні з аналогічним показником минулого року. Такі результати дослідження інформаційної прозорості банків України в 2010 р., проведеної міжнародним рейтинговим агентством Standard & Poor's, Агентством фінансових ініціатив та Проектом USAID "Розвиток ринків капіталу".
"З 28 банків, представлених у звітах за минулий рік, тільки 8 показали найкращу прозорість, в той час як 20 банків показали слабкі результати. Із 30 банків тільки 10 опублікували свої річні звіти, в яких підтвердилася тенденція до зниження цього показника, яка почалася в 2008 р.", - говориться в дослідженні.
Дослідження інформаційної прозорості банків України в 2010 р. охоплює 30 найбільших українських банків і присвячене оцінці рівня розкриття інформації українськими банками. Оцінка проводилася відповідно до міжнародної практики розкриття інформації, яка потрібна інвестиційній спільноті.
У трійці лідерів порівняно з 2009 р. відбулися суттєві зміни. Другий рік поспіль найбільш прозорим визнається VAB банк з результатом 65,1%, хоча його показники впали на 6,4 п.п., на 2-ге місце вийшов ПУМБ з результатом 60,9% (+5 п.п.), 3-те місце посів "Приватбанк" з 60,3% (- 1 п.п.). Два банки, які торік обіймали 2-гу і 3-тю позицію рейтинга - "Форум" і "Укргазбанк" цього року не потрапили навіть до десятки найпрозоріших.