ua en ru

Прибутки багатьох японських компаній в поточному фінансовому році скоротяться, - аналітики

Аналітики, опитані Thomson Reuters, за останні 30 днів скоротили свої прогнози щодо прибутку японських компаній всіх секторів в середньому на 6%, повідомляє РБК-daily.

З найбільшим скороченням очікувань - на 37% - зіткнуться компанії сфери ЖКГ, що пов'язано головним чином з переглядом оцінок прибутку оператора АЕС «Фукусіма-1» Tokyo Electric Power Company.

З інших секторів найбільші проблеми, як очікується, будуть у автовиробників, прогнози з прибутку яких скоротилися на 24,6%. Так, Toyota повідомила, що негативний вплив на її бізнес від землетрусу, буде відчуватися до листопада-грудня 2011 року. Компанія практично напевно втратить корону лідера світового автопрому GM і може також пропустити вперед і Volkswagen.
Вчора японські автовиробники представили дані з виробництва машин у березні: у Toyota воно скоротилося на 63% в Японії і на 30% по всьому світу, у Honda - на 63 і 19% відповідно. І лише Nissan зміг збільшити глобальне виробництво на 9%, незважаючи на його падіння в Японії на 52%. Рейтингове агентство Standard&Poor's у понеділок змінило прогноз по кредитних рейтингах трьох автовиробників зі «стабільного» на «негативний», передбачивши їм «погіршення операційних і фінансових результатів» в 2011 фінансовому році через проблеми, викликані землетрусом.

Крім представників автопрому аналітики серйозно урізали свої очікування щодо виробників напівпровідників - на 11%. «Автомобільний і електронний сектори, як очікується, або оголосять консервативні прогнози на цей рік, або зовсім відкладуть публікацію прогнозів. Однак негативні очікування щодо цих секторів вже враховані в котируваннях», - вважає старший стратег Daiwa Asset Management Іосінорі Нагано.

Прибуток усіх японських «блакитних фішок» за поточний фінансовий рік скоротиться в середньому на 12%, прогнозують аналітики Barclays Capital.