ua en ru

Прибуток німецького Бундесбанку за підсумками 2011 р. знизився на 70% - до 643 млн євро

Прибуток Бундесбанку - Центробанку ФРН - за підсумками 2011 р. виявився істотно нижчим за аналогічний показник 2010 р. Показник знизився на 70% - до мінімальної майже за десятиліття позначки в 643 млн євро, в той час як за підсумками 2010 р. банк зафіксував прибуток у розмірі 2,2 млрд євро. Настільки невтішні результати банк демонстрував останній раз в 2003 р., коли його прибуток за підсумками року склав лише 248 млн євро. Про це свідчать оприлюднені сьогодні фінансові результати Бундесбанку.

Таким чином, ЦБ Німеччини за 2011 р. "заробив" навіть менше 1 млрд євро, що загрожує німецькому бюджету "великої дірою", особливо враховуючи той факт, що міністр фінансів країни Вольфганг Шойбле розраховував на надходження у розмірі 2,5 млрд євро. В результаті німецький уряд "недорахується" щонайменше 1,8 млрд євро.

Причиною такого значного зниження прибутку за підсумками року, за словами президента Бундесбанку Йенса Вайдмана, є боргова криза в єврозоні, яка не минула для ЦБ ФРН безслідно, змусивши Бундесбанк збільшити резерви на покриття можливих збитків по ризикованих активах банку до 4,1 млрд євро. Для порівняння - в 2010 р. Бундесбанк перерахував до резервів на покриття можливих збитків по ризикованих активах 1,6 млрд євро. За словами Вайдмана, боргова криза в єврозоні негативно вплинув на кон'юнктуру в Німеччині, хоча в цілому, за його оцінками, німецька економіка перебуває в доброму стані.

Ще до публікації офіційних результатів з'явилися відомості, що показники Бундесбанку за підсумками минулого року будуть далекі від ідеальних. "Ми налаштовуємося на те, що прибуток Бундесбанку за підсумками минулого року виявиться нижче показника 2010 р.", - розповіли на умовах анонімності на початку березня представники німецького Міністерства фінансів.

Нагадаэмо, що раніше з посиланням на неофіційні дані повідомлялося, що прибуток Центробанку Німеччини, який він передає в бюджет, в 2011 році міг впасти більш ніж на 50% порівняно з минулим роком після того, як банк збільшив резерви для нейтралізації зростаючих ризиків.