ua en ru

Прибуток Goldman Sachs в перерахунку на акцію знизився на 72% через викуп власних акцій у У.Баффета

Після викупу власних акцій у Уоррена Баффета, прибуток Goldman Sachs у перерахунку на акцію знизився на 72%. Показники банку також постраждали через зниження виручки від операцій з фіксованою прибутковістю. Незважаючи на це, звітність Goldman виявилася значно кращою очікуванням аналітиків, передає РБК daily.
Чистий прибуток Goldman Sachs у січні-березні знизився на 21% в порівнянні з тим же періодом минулого року - з 3,46 до 2,74 млрд дол. Однак у перерахунку на акцію прибуток банку знизився більш ніж на 70%, до 1,56 дол. на папір. Цей показник враховує виплату спеціального привілейованого дивіденду у розмірі 1,64 млрд дол. інвестору Уоррену Баффету у зв'язку з достроковим викупом у нього своїх акцій. Він інвестував у банк 5 млрд дол. у 2008 р., підтримавши його на піку кризи. Проте умови інвестицій були поганими для Goldman, і регулятори минулого місяця дозволили йому викупити папери у мільярдера. Виручка Goldman Sachs скоротилася за перші три місяці року на 7%, до 11,9 млрд дол.
Погіршення показників Goldman Sachs також пов'язане зі зниженням виручки від операцій з облігаціями, валютами і сировиною - головного джерела фінансових надходжень - на 28%, до 4,3 млрд дол. Крім того, на 30% скоротилася виручка від маркет-мейкінг.
Тим не менш Goldman все ж зміг приємно здивувати аналітиків, які чекали, що прибуток банку в першому кварталі не перевищить 81 цента на акцію. Завдяки цьому акції Goldman виросли на відкритті вчорашніх торгів на 1,4%, до 155,88 дол.
У січні-березні банк скоротив свою головну статтю витрат - компенсації і пільги - на 5%, до 5,23 млрд дол. У першому кварталі банк був лідером у сфері організації розміщення акцій. Він зайняв третє місце в лізі консультантів при злиттях і поглинаннях. "Поліпшення ситуації на ринку і в економіці в цілому, а також наша сильна клієнтська база видали добротні результати. Дивлячись у майбутнє, ми продовжуємо бачити індикатори, що вселяють оптимізм, економічної активності по всьому світу", - заявив гендиректор Goldman Sachs Ллойд Бланкфейн.
У той же час в бізнесі Goldman не все так блискуче. 1 березня в звітності перед регулюючими органами банк оцінив в 3,4 млрд дол. "цілком можливі" втрати від юридичних позовів, пов'язаних з його діями перед, під час і після фінансової кризи. Минулого тижня сенатор Карл Левін, який очолює підкомітет з розслідувань, представив доповідь, в якій серед іншого звинуватив Goldman в дезінформації клієнтів і конгресменів. Сам банк всі подібні звинувачення відкидає.