ua en ru

При приватизації "Укртелекому" слід почати з продажу конрольного пакету, - аналітик.

Продаж дрібних пакетів "Укртелекому" на фондовому ринку до приватизації може не принести очікуваного позитивного ефекту при збитковості компанії в 2010 р., вважає аналітик інвестиційної компанії "Сінком Капітал" Андрій Патіота.
"Вже зараз акції компанії торгуються зі значною премією в порівнянні з російськими та східноєвропейськими аналогами і наші власні розрахунки показують переоцінку« Укртелекому »на нинішніх цінових рівнях. У таких умовах єдиним чинником, який стримує корекцію ціни акцій у короткостроковій перспективі, є очікувана приватизація компанії і, як результат, її покупка стратегічним інвестором, бажано - з світовим ім'ям на ринку телекомунікацій", - зазначив А.Патіота.
Він вважає, що на відміну від "стратега", портфельні інвестори не готові переплачувати за компанію, не побачивши розміру реальної премії, заплаченої майбутнім власником. "Адже існує ймовірність, що ціна угоди виявиться набагато нижче поточної ринкової ціни. Тому продаж навіть мінімальних пакетів на одній з українських фондових бірж може призвести до різкого падіння ціни акцій", - підкреслив аналітик.
За його словами, в умовах тривалої збиткової діяльності "Укртелекому" доцільніше спочатку провести продаж контрольного пакету на відкритому аукціоні із залученням якомога більшої кількості учасників, а вже потім почати продаж дрібних пакетів на фондовій біржі. "При такому варіанті, ціна продажу на біржах, в порівнянні з ціною продажу на аукціоні, може навіть вирости, якщо оператор, який виграв приватизаційний конкурс, виявить бажання збільшити свій пакет за рахунок free float (акцій у вільному обігу). При варіанті ж, запропонованому ФДМУ, майбутній стратегічний інвестор, не впевнений у своїй перемозі в приватизаційному конкурсі, навряд чи буде ризикувати купувати незначну частку в компанії за завищеною ціною", - резюмував А.Патіота.
Нагадаємо, 26 квітня "Укртелеком" опублікував фінансову звітність за перший квартал 2010 р. Продажі держоператора в першому кварталі 2010 р. були на рівні середньоквартальний показника 2008-2009 рр.